Hlavní obsah

Britské školství bude bojovat s terorismem

Novinky, The Guardian, Department for children, schools and families UK, Bohumil Kartous, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský labouristický ministr školství Ed Balls chce přispět v boji se současným terorismem. Má se tak stát v britských školách a hlavními „zbraněmi“ má být podpora multikulturality na úrovni soudržnosti komunit a upevňování specifické britsko – islámské identity.

Článek

Z dlouhodobého hlediska by se podle představ britského ministerstva školství mělo jednat o nejdůležitější prostředek potírání současných teroristických hrozeb.

V článku poskytnutém britskému deníku Guardian tamní ministr školství zdůrazňuje, že terorismus není pro Velkou Británii nová výzva. Uvedl, že i dříve se země potýkala s terorismem, jehož povaha však byla jiná. Nynější nebezpečí podle ministra přichází ze strany al kajdy, která zneužívá náboženské ideologie k ospravedlnění násilí.

Škola je to správné místo

Podle britského ministra školství jsou touto ideologií ohroženi zejména mladí lidé, i když se jedná jen o malou část těch, ke kterým tato ideologie mluví. Preventivní ochranou proti této hrozbě má být jasné odmítnutí krutosti a násilí se souběžnou podporou hlavních hodnot britské společnosti, kterými jsou podle ministra tolerance, svoboda, spravedlnost a úcta k platným zákonům.

Podle Eda Ballse je právě škola tím nejlepším prostředím k diskusi o prevenci proti terorismu a násilí. Opírá se přitom o zprávu tzv. parlamentu mládeže (organizace sdružující mladé lidi mezi 11 a 18 rokem života zabývající se sociálními otázkami), která uvádí, že tento názor sdílí 94% mladých lidí ve Velké Británii.

Vademecum pro školy

Proto ministerstvo školství Velké Británie zveřejnilo metodický materiál, jakýsi souhrn nástrojů, který má pomoci základním i středním školám s výchovou namířenou proti násilí, terorismu a extremismu.

Podle informací z internetových stránek britského ministerstva školství byl tento materiál vyvinut ve spolupráci s učiteli a žáky, ale také s policií, reprezentanty kulturních komunit a samosprávou napříč Velkou Británií. Má sloužit k dalšímu vzdělávání učitelů a bude adaptován pro potřeby různých typů školských zařízení.

Kromě jiného obsahuje případové studie i přímé argumenty, které mohou žáci v diskusi o terorismu získat. Předpokládá účast obcí, zejména v aplikaci tohoto materiálu na konkrétní podmínky v dané lokalitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám