Hlavní obsah

Akreditační komise si posvítí na Vysokou školu Karla Engliše

Právo, den

Akreditační komise České republiky minulý týden ve středu rozhodla o tom, že zkontroluje, v jaké kvalitě probíhá výuka v akreditovaných oborech soukromé Vysoké školy Karla Engliše v Ostravě, Brně a Liberci.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Článek

Zástupci komise totiž zaregistrovali ze strany studentů a pedagogů, ale i z médií závažné problémy ve fungování této školy. Především pak v Ostravě.

„Situace je zde velmi zvláštní. Budeme zjišťovat, jestli vše v akreditovaných oborech probíhá tak, jak má. Máme totiž informace, že například v Ostravě se studenti potýkají s velkými problémy. Že jim prý byla výuka přerušena a následně změněna tak, jak to akreditace daného oboru nedovoluje,“ sdělil Právu tajemník Akreditační komise ČR Jiří Smrčka.

Podle něj bude Akreditační komise žádat školu o poskytnutí přesných údajů o stavu výuky a pedagogů v akreditovaných oborech. „Zástupci komise zajedou do Ostravy na VŠKE situaci zkontrolovat přímo na místě,“ upozornil Smrčka.

Dodal, že pokud komise zjistí závažná pochybení, může uložit sankce. „Buď omezí akreditaci, to znamená, že škola nebude moci přijímat nové uchazeče, nebo pozastaví akreditaci. To by zase nemohli studenti dělat státnice. Třetí možností je úplné odejmutí akreditace,“ upřesnil Smrčka s tím, že výsledky z hodnocení budou známy v září.

„Bohužel dříve to není možné. Pokud si studenti myslí, že v Ostravě dochází k překračování vysokoškolského zákona, musí zvýšit tlak na školu, aby situaci vyřešila,“ dodal Smrčka s tím, že tato vysoká škola již v minulosti problémy měla a několikrát i vyměnila majitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám