Hlavní obsah

Poněšice jsou místem vzdělání a odpočinku

Novinky, Lucie Vojtěchovská
PONĚŠICE

Jestli si myslíte, že studium je pouhé shromažďování teoretických informací, tak se mýlíte. Studenti takových vysokých škol jako je Akademie muzických umění a Univerzity Jana Amose Komenského vám budou odporovat.

Článek

V jižních Čechách kousek od velkolepého zámku Hluboká nad Vltavou se nachází malá vesnička Poněšice. Není známá jen svou skvostnou palírnou, ale též Učebním a výcvikovým centrem AMU (UVS).

Konají se zde soustředění posluchačů AMU, AVU a VŠUP a dalších škol i tělovýchovné kursy. Středisko je organizační složkou Akademie múzických umění v Praze a nachází se uprostřed lesů na pravém břehu Vltavy na původní vorařské louce, zvané Šindelářův břeh.

Ubytovací a stravovací kapacita střediska je maximálně 60 osob v nově zrekonstruovaných dřevěných chatách mohou spát 2 osoby. Proto se studenti dokáží soustředit na práci a mají klid od velkokapacitních ubytoven.

Areál je poměrně rozsáhlý a tudíž si každý najde místo pro svou sportovní či kulturní aktivitu. Nalezneme zde plavecký bazén (venkovní), saunu, tenisový a volejbalový kurt, malé hřiště a škvárové hřiště. Možnost využít horolezeckou stěnu má úplně každý. Stejně tak si krásy řeky mohou studenti vychutnávat na lodích.

Poněšice nabízí klid pro tvůrčí činnost

Aktivity pro volný čas tu zajisté jsou, ale mladí lidé sem jezdí především aplikovat své teoretické zkušenosti do praxe. Natáčejí filmy, stříhají si je, učí se pracovat s kamerou, se svými hlasivkami (při reportážích), hrají. Díky klidu je tu nic neruší, na všechno se dokáží soustředit.

K tomu jim pomáhá též vybavení areálu. Společenská místnost sloužící jako učebna a jídelna, po večeři jako společenská místnost s občerstvením. Místnost je vybavena TV přístrojem, satelitním přijímačem, videorekordérem a sestavou minivěže i zásuvkami na připojení k internetu. Místnost v přízemí a v prvním poschodí je vybavena sedacím nábytkem a stolem. Slouží jako učebna pro menší skupinu osob.

Nejdůležitější místností je tzv. Kinosál. Tato učebna slouží jako zkušebna, filmová a video projekce. Kinosál je příjemná, i když velmi tmavá a ponurá místnost. Je vybaven profesionálním zařízením pro promítání z celuloid.

Často se zde studenti dívají na svá díla a hledají chyby, které vždy naleznou. Vždyť se jen učí. Poté zpět do terénu a většinou vše začíná nanovo.

„Toto středisko dotuje Akademie muzických umění a zároveň na jeho provoz přispívá dotacemi také stát.“ uvedl správce objektu Jan Hrouzek. Areál je v provozu celoročně a jen za rok 2007 se zde ubytovalo 3 622 osob. Podle pana Hrouzka, vzhledem k poloze, kde se nachází – uprostřed panenské přírody, nedaleko útulné palírny, si středisko našlo u studentů tvůrčích oborů vysokých škol velké zalíbení.

Středisko slouží skoro 50 let

Středisko vzniklo v roce 1960 a od této doby prošlo několika změnami, jako je například nedávná rekonstrukce areálu, která vyšla na 26 miliónů Kč. Tímto se jeho vybavení vyzdvihlo na vyšší úroveň a poskytuje ubytovaným vetší komfort a tím pádem se i ceny služeb o něco zvýšily.

Do nově zrenovovaného areálu AMU Poněšice jezdí stále více mladých studentů, kteří zde nachází zálibu nejen ve studiu ale i alkoholických nápojích. Každý turnus většinou pohostí svou návštěvou nedalekou palírnu. Díky vstřícnosti majitele dokáží mladí lidé ochutnat desítky druhů pálenek a likérů. Není pak divu, že výsledky Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách ukazují, že Česká republika je v pomyslném žebříčku v konzumaci alkoholu u studentů na předních místech v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám