Hlavní obsah

Už 80 let má Česko stadión s umělou ledovou plochou

Novinky, Tereza Kušová

Zimní stadión Štvanice je prvním stadiónem s uměle ledovou plochou na území bývalého Československa. Hokejová reprezentace ČSR musela nejprve vyhrát pět titulů Mistra Evropy, aby se dočkala vlastního kluziště. Stadión byl otevřen 17. ledna 1931 a hned druhý den se zde uskutečnilo utkání s Kanadou.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Vchod na stadión Štvanice, v současnosti uzavřený z nařízení Stavebního úřadu Prahy 7.

Článek

Sport, který vznikl koncem 19. století v Kanadě, se brzy rozšířil i do Evropy, Československo nebylo výjimkou. Ještě před vznikem samostatného Československého státu, 19. listopadu 1908 byl úředně uznán Český svaz Hockeyový. V té době se tento světoznámý sport nazýval kanadský hokej, u nás zkráceně kanada. Emil Procházka tehdy Čechy dostal mezi členy federace nazvanou Ligue Internationale de Hockey sur Glace (LIHG).

Češi vyhráli hned první ME, kterého se zúčastnili

V lednu 1909 se čeští hokejisté účastnili mezinárodního turnaje v Chamonix. Sedmičlenná sestava dostala přezdívku Mušketýři s hokejkou. I když všechny čtyři zápasy hoši prohráli, i zahraniční tisk na ně pěl chválu. Hned po návratu z turnaje se v Praze uskutečnilo první Mistrovství Čech v kanadském hokeji. V roce 1910 se poprvé hrálo Mistrovství Evropy, ale Češi se účastnili až o rok později v Berlíně a okamžitě nastavili laťku hodně vysoko, když získali prvenství.

Foto: ČTK

Legendární obranná dvojice československé hokejové reprezentace František Tikal (vlevo) a Rudolf Potsch v roce 1965.

Už třetí ME roku 1912 pořádali sami v Praze. O vítězství však přišli po německém protestu proti neregulérnímu kluzišti. Výsledky byly anulovány. V roce 1920 se lední hokej představil jako ukázkový sport na LOH v Anverpách. Zvítězil tým Kanady, Češi získali krásné třetí místo po vítězství nad Švédskem. Až roku 1982 byl tento turnaj prohlášen za první mistrovství světa.

První evropská remíza s Kanadou rovnou doma

Po několika vítězstvích na ME a získání nejednoho bronzu na mistrovství světa a kontinentálním šampionátu Rada hlavního města Prahy 15. března 1929 rozhodla o přidělení pozemku ke stavbě prvního stadiónu s umělou ledovou plochou na ostrově Štvanici, což v Evropě nemělo obdoby. Stavba navržená architektem Josefem Fuchsem započala o rok a půl později. Stavění pokračovalo takovým tempem, že už 17. ledna 1931 se mohlo odehrát utkání mezi LTC Praha a Manitobou University Graduaces z Kanady.

Ještě druhý den se konal mezinárodní zápas československé hokejové reprezentace proti Kanaďanům. Bezgólová remíza, což bylo do té doby něco nevídaného, znamenala první ztrátu kanadských týmů s týmy evropskými a pro Československo, že dobýt Ameriku není nic zas tak těžkého. O měsíc později se zde konalo ještě mistrovství Evropy, které Češi jednoznačně vyhráli.

První československá Státní liga

Roku 1938 se na Štvanici opět konalo ME, ale i MS. Krátce po projevu Adolfa Hitlera, který o nás mluvil jako o méněcenné rase, naši hokejisté porazili Německo 3:0. Na MS Československo skončilo na třetí příčce. Až roku 1947 zde naši hokejisté získali první titul Mistra světa.

Se vznikem prvního stadiónu na území Československa vznikla i Státní hokejová liga. Do nejvyšší ligy se tehdy probojovalo osm mužstev, mezi kterými nechyběly ani týmy jako AC Sparta Praha, SK Slavia Praha nebo SSK Vítkovice. Vítězem první Státní ligy z let 1936/1937 se však stalo družstvo LTC Praha. Stadión Štvanice tehdy nebyl domovinou žádného z týmů, patřil zkrátka československému hokeji, a proto se všechny zápasy Státní ligy odehrály zde.

Lesk a bída Štvanice

Zastřešen byl stadión až v roce 1956 a od té doby začala sláva zimního sportovního areálu neústupně blednout. Poslední MS se zde konalo roku 1959, a tudíž se do něj přestaly vkládat finanční prostředky. Stadión sloužil už jen veřejnosti. Jeho jednotlivé části se začaly uzavírat, zpustla i kavárna a nakonec svému účelu přestala sloužit i ledová plocha.

Společnost APeX CLUB o. s. se stala novým nájemcem roku 1997 a rozhodla obnovit funkci tohoto sportovního zařízení. Náklady na opětovné zprovoznění činily téměř 15 miliónů korun a byly hrazeny výhradně z vlastních zdrojů občanského sdružení. A právě díky tomuto sdružení štvanický stadión ustál i ničivé povodně roku 2002. Plný provoz byl obnoven už v listopadu téhož roku.

Stadión Štvanice je dnes Národní kulturní památkou a je vyhledávaným sportovním areálem. Ještě počátkem ledna 2011 ledová plocha sloužila veřejnosti i výchově dalších hokejových talentů, ale v pondělí 10. ledna byl stadión náhle uzavřen kvůli propadnutí části střechy. Nyní magistrát zvažuje, zda stadión zbourat a postavit tam nový objekt, nebo ho opravit.

Zajímavosti 17. ledna

Svátek: Drahoslav

Významné události:

1773 výprava Jamese Cooka překročila jako první jižní polární kruh.

1949 odvysílán první díl seriálu The Goldbergs na TV stanici CBS, první situační komedie.

1991 brzy ráno začala operace Pouštní bouře, součást války v Zálivu.

1996 Česká republika žádá o členství do Evropské unie.

Významná narození:

1798 Auguste Comte, francouzský myslitel, jeden ze zakladatelů sociologie.

1820 Anne Brontëová, anglická spisovatelka (Dvojí život Heleny Grahamové, Agnes Greyová).

1835 Ferdinand Schulz, český novinář, kritik a spisovatel (novinář: Národní listy, Zlatá Praha, Matice lidu).

1866 Karel Traxler, český šachista, který představil světu novou variantu hry dvou jezdců v obraně, známá jako Traxlerův trojúhelník.

1899 Al Capone, americký gangster.

1920 Bohumil Váňa, český stolní tenista, sedminásobný Mistr světa.

1932 Jaroslav Dudek, divadelní a televizní režisér (divadlo: Válka s mloky, Zámek, Zločin a trest; TV: Taková normální rodinka, Žena za pultem, Hospoda).

1942 Muhammad Ali, americký boxer, získal zlato z LOH roku 1960 v boxu.

1962 Jim Carrey, kanadský herec a komik (Maska, Ace Ventura, Božský Bruce, Věčný svit neposkvrněné mysli).

1969 DJ Tiësto, nizozemský DJ.

1980 Zooey Deschanelová, americká herečka, zpěvačka a textařka (soundtracky: Most do země Terabithia, Once Upon a Mattress; filmy: Yes Man, Stalo se, 500 dní se Summer).

Reklama

Výběr článků

Načítám