Hlavní obsah

Rok 2011 je pro ni příjemným překvapením - Thálie, TýTý a kulatiny

Novinky, Tereza Kušová

Jedna z nejznámějších a nejslavnějších českých hereček dnes slaví osmdesátku. Získala dva České lvy a cenu Thálie za celoživotní dílo. Jiřina Bohdalová je především známá jako Nesmrtelná teta a Fany, nezapomenutelná se ale také stala jako svobodná dáma v Chalupářích.

Článek

Budoucí významná česká herečka se narodila v Praze 3. května 1931. Otec František Bohdal byl vyučeným truhlářem, matka Marie Bohdalová byla služebnou, ale především vášnivou ochotnicí. Dceru vedla k divadlu a jako malou ji přihlásila do baletní školy Niny Gordon-Mládkové. Zároveň s ní začala chodit i na konkurzy do komparzů.

Právě díky tomuto častému docházení na filmové konkurzy si malé Jiřinky všimli režiséři a už v šesti letech zazářila v němém filmu Pižla a Žižla na cestách, v roce 1939 ve snímku Zlatý člověk a roku 1940 Madla zpívá Evropě. Herecká kariéra byla tedy Jiřině Bohdalové předurčena. Po maturitě měla jasno, chtěla na DAMU. Štěstí jí však nepřálo a zkoušky složila až na potřetí. Do té doby pracovala jako učitelka na základní škole v Ostravě, kde se seznámila s Břetislavem Stašem.

Teprve poté se mladá Bohdalová dostala na divadelní fakultu Akademie múzických umění v oboru činoherního herectví. V druhém ročníku však musela přerušit studium. Důvodů bylo víc. Jedním z hlavních byla narychlo chystaná svatba se Stašem, s kterým čekala dítě, dceru Simonu. Druhou vážnou pohnutkou bylo zatčení otce z politických důvodů. Otec byl nakonec nespravedlivě odsouzen na 15 let, přičemž na svobodu se dostal až po šesti letech. O těchto událostech se Jiřina Bohdalová svěřila v knize Měla jsem štěstí na lidi.

Foto: Profimedia.cz

Ucho (1970)

S otcovým odsouzením také souvisí událost, kdy se Bohdalová objevila na záznamech Státní bezpečnosti (StB), proti čemuž se herečka po letech bránila a úspěšně soudila.

Náhle se Jiřina musela postarat o celou rodinu. Matku postihla srdeční slabost, sestra Jaroslava byla ještě příliš mladá a na svět se vyklubala dcera Bohdalové, budoucí velmi úspěšná herečka, Simona Stašová. Roku 1957 konečně mohla Bohdalová dokončit studia na DAMU. Absolvovala ve hře Josefína, v které se objevil i Jan Werich.

Divadlo, film, televize

Právě Werich nabídl Bohdalové, aby po studiích nastoupila k němu do angažmá do Divadla ABC. Následně prošla mnoha pražskými divadly, v roce 1967 se však usadila v Divadle na Vinohradech, které se stalo její domovskou scénou na třicet sedm let. Zde se objevila například ve hrách Kočičí hra nebo Dům na nebesích.

V 50. letech se začala Bohdalová pravidelně objevovat v několika filmech ročně. Nezapomenutelné se staly její role ve snímcích Až přijde kocour, Král Králů, Bílá paní, Dáma na kolejích, Světáci, Čtyři svatby stačí, drahoušku, Ženy v ofsajdu, Ucho, Byli jsme to my, Pěnička a Paraplíčko, Smích se lepí na paty a mnoho dalších. Za hlavní role ve filmech Nesmrtelná teta a Fany z let 1993 a 1995 si dokonce odnesla Českého lva.

Foto: ČTK

Jiřina Jirásková se svou přítelkyní a kolegyní Jiřinou Bohdalovou ve velkém partu ve filmu Fany.

Foto: Profimedia.cz

Bohdalová na cenách TýTý vstoupila do Dvorany slávy

Foto: Profimedia.cz

Jiřina Bohdalová se svou dcerou Simonou Stašovou na předávání cen Thálie 2011

Jako významná herečka se ukázala i v televizi. Působila v zábavném pořadu Televarieté, ale především se objevovala ve slavných českých seriálech. Nejznámější roli ztvárnila asi v Chalupářích, kde se objevila jako mladá žena s vlastním domem, toužící po muži-manželovi. Zahrála si ale také v českém sitcomu Taková normální rodinka, v Létajícím Čestmírovi, Přítelkyních z domu smutku, a její zatím poslední seriálové účinkování bylo v Pojišťovně štěstí.

U dětí známa jako Rákosníček 

Jak je Jiřina Bohdalová známá u dospělých diváků jako významná herečka, tak je oblíbená u dětské populace díky svému nezaměnitelnému hlasu, který propůjčila hned několika kresleným postavičkám. Mnoho z nás si to možná už ani neuvědomuje, ale právě Jiřina Bohdalová namluvila večerníčkové Pohádky z mechu a kapradí, Rákosníčka, Malou čarodějnici nebo i O skřítku Racochejlovi. Objevila se i v několika televizních pohádkách jako například Princezna, která ráčkovala, Co takhle svatba, princi?, Ať přiletí čáp, královno! nebo Rumplcimprcampr.

Zajímavosti 3. května

Svátek: Alexej

Počasí: -0,4°C (1850)

             28,3°C  (2001)

Významné události:

1494 Kryštof Kolumbus objevil Jamajku.

2000 vznikla cache, takzvaná „keška“. Začal hon na kešky. Její souřadnice byly uveřejněny na internetu. Vznikl nový sport, geocaching.

Významná narození:

1469 Niccoló Machiavelli, italský filosof, humanista a spisovatel.

1861 Emmett Dalton, americký psanec, vlakový lupič, člen Daltonovic gangu.

1933 James Brown, americký zpěvák, hudební skladatel a vydavatel, byl přezdívaný The Godfather of Soul, jeho hudba ovlivnila hip hop.

1942 Věra Čáslavská, česká sportovní gymnastka, sedmkrát vyhrála zlato na LOH, tři v roce 1964 a zbylé čtyři v roce 1968.

Krom dvou Českých lvů získala Jiřina Bohdalová ještě osmkrát za sebou televizní diváckou cenu TýTý, letos na předávání těchto cen „vstoupila“ do Dvorany TýTý. Za celoživotní mistrovství v oboru činohra získala cenu Thálie, a to v březnu 2011. Bohdalová se stále objevuje na divadelní scéně, ale také na televizních obrazovkách. Letos v září se znovu objeví i na filmovém plátně ve snímku Saxána a Lexikon kouzel, volném pokračování slavné pohádky Dívka na koštěti.

Reklama

Výběr článků

Načítám