Hlavní obsah

Neděle je dnem sociální spravedlnosti

Novinky, Tereza Kušová

Na 62. zasedání Valného shromáždění OSN v listopadu 2007 byl vyhlášen 20. únor za Světový den sociální spravedlnosti, v roce 2009 si lidé tento den připomněli vůbec poprvé. Sociální spravedlnost se zaměřuje na odstranění chudoby nebo podporu sociální integrace.

Foto: Profimedia.cz

Kamión OSN dorazil do Rwandského uprchlického tábora v Tanzanii.

Článek

"Sociální spravedlnost je založena na hodnotách spravedlnosti, rovnosti, respektování rozmanitosti, přístupu k sociální ochraně a uplatňování lidských práv ve všech oblastech života, včetně bezpečnosti při práci. Jak jsme čelili důsledkům světové finanční a hospodářské krize, která vedla k výraznému nárůstu nezaměstnanosti a chudoby a přetěžuje sociální integrace, tak jsou tyto zásady důležitější než kdy jindy," uvedl generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve zprávě k Světovému dni sociální spravedlnosti v roce 2010.

Členské státy OSN byly vyzvány, aby v tento zvláštní den věnovaly pozornost konkrétním vnitrostátním činnostem, které byly určeny na 24. zasedání Valného shromáždění s názvem Světový summit pro sociální rozvoj. Státy by se měly zaměřit na sociální spravedlnost, solidaritu, harmonii a rovnost mezi zeměmi.

Právě rovnost a solidarita představují základní hodnoty všech společností. OSN rozhodlo o vytvoření opatřeních na jejich podporu na národní, regionální i mezinárodní úrovni. Aby sociální spravedlnost fungovala tak, jak má, je důležité dodržovat listinu lidských práv a základních svobod.

Foto: Profimedia.cz

Chudé afghánské rodiny čekají na humanitární zásilky od OSN, které jim pomohou přečkat chladnou zimu v severním Afghánistánu.

Zajímavosti 20. února

Svátek: Oldřich

Významné události:

1935 Caroline Mikkelsenová se stala první ženou, která vstoupila na Antarktidu.

1943 americká filmová studia souhlasí, že Kancelář válečných informací smí cenzurovat jejich filmy.

1998 americká krasobruslařka Tara Lipinskiová se stala nejmladší vítězkou v historii ZOH.

Významná narození:

1898 Enzo Ferrari, italský závodník, zakladatel a manažer závodního týmu Scuderia Ferrari, posléze zakladatel automobilky Ferrari.

1912 Pierre Boulle, francouzský spisovatel (Most přes řeku Kwai, Planeta opic).

1949 Ivana Trumpová, česká celebrita, bývalá manželka známého podnikatele Donalda Trumpa, modelka a podnikatelka.

1966 Cindy Crawfordová, americká supermodelka a herečka, objevovala se na předních stranách časopisů Vogue, People, Elle či Cosmopolitan, stala se tváří Gianni Versace, Escada či Revlon.

1967 Robert Kodym, český rockový zpěvák, skladatel a kytarista, zakládající člen kapel Lucie a Wanastowi Vjecy.

1967 Kurt Cobain, americký zpěvák, skladatel a frontman kapely Nirvana.

1988 Rihanna, barbadoská zpěvačka zpívající R&B, reggae, dancehall a dance, držitelka několika cen Music Awards.

Reklama

Výběr článků

Načítám