Hlavní obsah

Filmový debut ho vystřelil ke hvězdám, kde se držel až do sklonku svého života

Novinky, Tereza Kušová

Americký herec s oslnivým charizmatem a hlasem jako zvon miloval svou práci, žil pro ni a po celý život získával jednu nominaci za druhou, některé i proměnil. Gregory Peck byl u zrodu filmové hvězdy jménem Audrey Hepburnová, sám se do podvědomí diváků, ale také filmové Akademie, dostal hned svým filmovým debutem. Dnes by oslavil pětadevadesát let.

Foto: Profimedia.cz

Gregory Peck

Článek

Celým jménem Eldred Gregory Peck se narodil 5. dubna 1916 v San Diegu v Kalifornii. Rodiče však pocházeli z britských ostrovů, otec s irsko-anglickými kořeny a matka s anglicko-skotskými. Otec Gregory Peck Pearl byl chemikem a lékárníkem. Rodiče se však v jeho pěti letech rozvedli a o Gregorovu výchovu se z velké části starala babička, u které dlouhá léta žil. Může být rodičům ale vděčný, babička svému vnukovi totiž dopřála bohatý kulturní život.

Každý týden chodil s babičkou do kina, zamiloval se tak do filmového plátna. V deseti letech nastoupil Peck na vojenskou akademii v Los Angeles, dále pak pokračoval ve studiu na střední škole v jeho rodném městě v San Diegu. Po jejím absolvování se rozhodl pro Kalifornskou univerzitu v Berkeley, kde studoval lékařskou přípravku a dějiny literatury. Stal se zde také členem studentského divadelního kroužku, a tak se poprvé objevil na jevišti, a to ve hře Anna Christie od Eugena O’Neilla. Usoudil, že je na čase změnit zaměření svého studia.

Herecká sláva začíná se snímkem o slávě

Gregory se zapsal na herecké kurzy v Neighborhoodu Playhouse v New Yorku, po dokončení studia debutoval na Brodwayi ve hře The Morning Star od Emlyna Williamse v roce 1942. O rok později už měl svou první filmovou roli, a to hned v Hollywoodu. Snímek Dny slávy získal nominaci za speciální efekty a vystřelil Gregoryho Pecka do nebeských výšin. Tento snímek je také velmi významný pro československou kinematografii, zahrál si zde Hugo Haas, pro nějž to byl první film v emigraci.

Foto: Profimedia.cz

Dny slávy (1944)

Ještě ten samý rok natočil Peck další snímek, za který už získal nominaci i on sám. Film Johna M. Stahla The Keys of the Kingdom vypráví příběh o katolickém knězi Chrisholmovi, který je poslán do vzdálené Číny, aby zde vytvořil katolickou farnost a převedl k jejich víře i nekřesťanské Číňany. Kněz se zde setkává ale pouze s nepřátelstvím, izolací, nemocemi, chudobou. Pomáhá lidem, jak může, nedělá rozdíly a tím si získá jejich důvěru.

Film The Keys of the Kingdom získal celkem čtyři nominace na Cenu Akademie, a to v kategoriích nejlepší herec v hlavní roli, nejlepší hudba, nejlepší černobílá kamera a nejlepší černobílá výprava. Pro Gregoryho Pecka to bylo první prestižní ocenění. Díky roli hodného a hrdinného muže se stal známým a mohl si začít vybírat role. Roku 1945 to byl dr. Anthony Edwards v Hitchcockově romanticky laděném thrilleru Rozdvojená duše. Hlavní dvojici ztvárnily již hollywoodské hvězdy Ingrid Bergmanová a Gregory Peck. Snímek získal celkem šest nominací na Oscara včetně nejlepšího filmu, proměnil však pouze jediného, a to v kategorii nejlepší hudba. Bergmanová získala Cenu newyorských filmových kritiků za nejlepší herečku.

Nejen z filmu je herec živ

Díky své vysoké postavě sto jednadevadesáti centimetrů a hodné a krásné tváři získával často i role gentlemanských zastánců práva jako tomu bylo v Případu Paradinové, Pistolníkovi, Mysu Hrůzy nebo Plíživém měsíci. Ale zahrál si také hrdiny ve vojenské uniformě, jak tomu bylo ve snímku Děla z Navarone, dokázal zahrát ale také v komedii jako Prázdniny v Římě nebo v hororu jako Moby Dick či Přichází Satan.

Foto: Profimedia.cz

Prázdniny v Římě (1953)

Foto: Profimedia.cz

Moby Dick (1956)

Foto: Profimedia.cz

Jak zabít ptáčka (1962)

Foto: Profimedia.cz

Gregory Peck získal Oscara za hlavní roli ve snímku Jak zabít ptáčka. Mezi prvními gratulanty byla i Sophia Lorenová.

Po čtyřech nominacích na Oscara mu byl konečně udělen v roce 1963 za hlavní roli ve snímku Jako zabít ptáčka od Roberta Mulligana. Silný film o narůstajícím rasismu v USA ve 30. letech, konkrétně ve státě Alabama. Společnost je tam rozdělena na bílé a černé, náhlá zpráva o znásilnění bílého děvčete popudí všechny proti sobě ještě víc. Z brutálního činu je obviněn černoch a společnost bílých žádá nejvyšší trest. Začíná proces, který se má stát výstrahou, obhajoby černocha se ale ujal bílý advokát Finch, Gregory Peck, který má důkazy o nevině svého klienta. Davu, jenž chce vidět potrestaného černocha, se to ale nelíbí a nepřijímá žádné důkazy.

Od roku 1958 Gregory Peck začal působit také jako filmový producent. V roce 1965 se stal členem Národní umělecké rady a v letech 1967 - 1970 se stal dokonce prezidentem Americké akademie filmového umění a věd. Za svůj život měl možnost dostat se také do politiky poté, co mu byla dvakrát nabídnuta kandidatura do senátu za Demokraty. Pokaždé ale odmítl. Gregory byl dvakrát ženat, z obou manželství vzešlo celkem pět dětí. Dožil se svou druhou ženou, francouzskou novinářkou Veronique Passaniovou, ve svém sídle v Los Angeles, kde Gregory Peck 12. června 2003 zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Herec Gregory Peck miloval rodinu, celkem měl pět dětí

Foto: Profimedia.cz

Hvězda Gregora Pecka vznikla na Hollywoodském chodníku slávy už v roce 1960, byla jednou z původních. Na počátku roku 2005 byla ale odcizena, v listopadu už byla Peckovi věnována nová.

Foto: Profimedia.cz

I na sklonku života musel mít kolem sebe přátele a rodinu. Na snímku slaví své 80. narozeniny na festivalu ve Francii v Cognacu.

Celkem Gregory Peck získal dvaatřicet nominací a šestnáct vítězství od nejrůznějších akademií, festivalů či televizních cen. Mezi nejvýznamnější se řadí Cena Akademie za celoživotní dílo v roce 1989, dále byl vyznamenán Humanitární cenou Jeana Hersholta roku 1986, získal Čestného Ceasara a Cenu na MFF v Karlových Varech roku 1996, který navštívil s celou rodinou.

Zajímavosti 5. dubna

Svátek: Miroslava

Významné události:

1355 Karel IV. Byl v Římě korunován na římského císaře.

1897 bylo vydáno tzv. Badeniho jazykové nařízení, zrovnoprávnění obou zemských jazyků češtiny i němčiny.

1909 dobytí severního polárního pólu českou výpravou vedenou Čechem Karlem Němcem.

1937 bylo otevřeno letiště Praha-Ruzyně.

Významná narození:

1900 Spencer Tracy, americký herec, dvojnásobný držitel Oscara (Hádej, kdo přijde na večeři, Stateční kapitáni, Boys Town, Stařec a moře).

1926 Roger Corman, americký filmový producent a režisér, přezdívaný král filmových béček, získal čestného Oscara (Pistolník, Zánik domu Usherů, Jáma a kyvadlo, Strašidelný palác, Havran, Masakr na svatého Valentýna).

1937 Allan R. Thieme, americký vynálezce, vynalezl první motorem poháněný motocykl, byla to koloběžka.

1950 Agnetha Fältskogová, švédská zpěvačka, blonďatá členka hudební skupiny ABBA.

1951 Dean Kamen, americký podnikatel a vynálezce, vymyslel známý Segway PT, elektrický lidský transportér, nebo také vynalezl elektrický invalidní vozík do terénu známý jako iBOT.

1980 Joris Mathijsen, nizozemský fotbalista, stříbro na MS 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám