Hlavní obsah

Bikiny nás vzrušují už 65 let

Novinky, Jan Barák

Parná vedra, přeplněná koupaliště, nápoje s deštníčkem a především sličné dívky v miniaturních dvojdílných plavkách. Bez tzv. bikin si dnešní plážový život ani nelze představit. Bikiny navrhl Louis Réard, v 50. letech je proslavila Brigitte Bardotová a dnes slaví výročí. Lačné zraky mužů poutají už 65 let.

Foto: Profimedia.cz

Bikiny slaví 65 let

Článek

Bikini a bikiny. Dvě téměř stejná slova, která ovšem vyjadřují něco naprosto odlišného. První označuje atol v Tichém oceánu, druhé populární dvojdílné dámské plavky. Avšak něco společného přece jen mají.

Dne 5. července 1946, na módní přehlídce v Paříži představil inženýr Louis Réard svůj unikátní model dámských plavek. A našel pro ně i úderný slogan, bikiny - menší než nejmenší plavky na světě.

Tímto heslem Réerd narážel na svého předchůdce, návrháře Jacquese Heima. Ten zhruba o tři měsíce dříve předvedl módní veřejnosti také dvojdílné plavky s heslem „nejmenší plavky na světě“ a s výstižným názvem „Atome“.

Do povědomí módní veřejnosti se ale zapsal jen pozdější Réardův prototyp.

Výbuch ve světě módy

Název bikini nevznikl náhodou. Louis Réard pojmenoval svoje plavky podle atolu Bikini, na kterém čtyři dny před jeho módní přehlídkou proběhl americký jaderný pokus. A právě i jeho revoluční dámské plavky měly symbolizovat „atomový výbuch“ ve světě plážové módy. A to se podařilo. Plavky se totiž sestávaly jen z trojúhelníkových dílů podprsenky bez výztuže a miniaturních šňůrkových kalhotek.

Foto: Profimedia.cz

Cestu na módní výsluní i k oblibě u žen ale bikiny snadnou neměly. Model to byl na tehdejší dobu natolik pobuřující, že jeho autor dlouho nemohl najít žádnou odvážnou modelku, která by byla ochotna plavky předvádět.

Nakonec se v dnes natolik oblíbených bikinách prošla po předváděcím molu v pařížských lázních Piscine Molitor striptýzová tanečnice Micheline Bernardiniová. Vyvolala tak značné pobouření u puritánských žen a euforii u pánského osazenstva.

Bikiny Brigitte Bardotové

Až do konce 40. let a ani na počátku let 50. se bikiny ještě žádné popularity a zájmu těšit nemohly. Klíčový zvrat nastal teprve v roce 1957, kdy se v bikách ukázala francouzská filmová hvězda a sexuální symbol té doby Brigitte Bardotová. Stalo se tak ve filmu „A bůh stvořil ženu“, který Brigitte Bardotová natočila se svým prvním manželem Rogerem Vadimem.

Zajímavosti 5.července

 Svátek: Státní svátek, den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Významné události:

1951 William Shockley vynalezl bipolární tranzistor

1990 prezidentem České republiky je zvolen Václav Havel

1999 průzkumná jednotka české armády vstoupila do Kosova, tím zahájila svou účast na misi KFOR

Významné narození:

1889 Jean Cocteau (francouzský spisovatel)

1969 John LeClair (americký hokejista, legendární útočník Philadelphie Flyers) 

Největší boom bikin nastal v 90. letech minulého století. To zmizely z velké části zábrany, předsudky a zmnohonásobilo se i množství tvarů, střihů a hlavně materiálů. A obrovský boom trvá dodnes, stačí navštívit jakékoli koupaliště a přesvědčit se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám