Hlavní obsah

Alexis, Blakeovi a Dexovi je právě 30 let

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká televizní stanice dne 12. ledna 1981 do prime timu nasadila soap operu, která by měla konkurovat populárnímu seriálu na CBS Dallasu. Dynastie je typickým seriálem 80. let, kdy je v hlavních rolích moc, peníze, láska a intriky.

Foto: Profimedia.cz

Známý americký seriál Dynastie z roku 1981.

Článek

Sága o bohaté rodině z Denveru, která se topí v ropném byznysu. Proti sobě stojí dvě rodiny. Carringtonovi a Colbyovi, u kterých můžeme vidět podobnost s Monteky a Kapulety z Romea a Julie. Blake Carrington, patriarcha, Krystle, jeho bývalá sekretářka a nyní manželka, jeho děti Adam, ztracen v dětství od únosu, Fallon, stále hýčkán a rozmazlován, Steven, otevřený a veselý a Amanda, skrývaná před otcem svou matkou Alexis Colbyovou, Blakeovou exmanželkou.

Seriál se držel na prvních příčkách několik let

První díl první série nazvaný Ropa vypráví o příchodu Krystle do rodiny. Musí se naučit způsobům zbohatlíků a připravuje se na svatbu s Blakem. Matthew se vrací z Blízkého východu a Claudie byla právě propuštěna z psychiatrické léčebny. Tento úvodní díl odstartoval začátek úspěšného dramatického seriálu s devíti řadami a celkovými 220 epizodami.

Dynastie, typologicky zařazený seriál mezi ty s komplikovanou melodramatickou dějovou linií, se podobá každodenním telenovelám z Jižní Ameriky. Svým stylem dokonale ladí s dobou 80. let a řeší problémy, o které se lidi zajímají. Není divu, že seriál měl tak obrovský úspěch, vždyť byl produkován samotným Aaronem Spellingem, který se podepsal pod Beverly Hills 90210 nebo Melrose Place.

Do konce první sezony se Dynastie držela v první top 5 hodnocených pořadů. Na třetí místo se vyšplhala v období 1983-84. První příčku si po právu zasloužila konečně v letech 1984-85.

Celkem 15 výher a 68 nominací

Začátek čtvrté řady znamenal pro seriál zároveň jeho konec. Hodnocení seriálu začalo prudce klesat a během jeho poslední sezony 1988-89 Dynastie klesla na 57. příčku. Poslední díl poslední série byl odvysílán 10. května 1989, avšak některé dějové linie zůstaly nevyřešené. Zklamání fanoušků ale netrvalo dlouho a dočkali se o dva roky později dvoudílného filmu Dynastie: Shledání v říjnu 1991.

Foto: Profimedia.cz

Postava Alexis Colbyové byla v podání americké herečky Joan Collinsové velmi přesvědčivá a nenáviděná všemi divačkami celého světa.

Seriál Dynastie získal několik prestižních ocenění. Na cenu Emmy byl čtyřiadvacetkrát nominován, Zlaté Glóby vyhrál celkem třikrát, čtyřikrát si odnesl prvenství v kategorii Oblíbený televizní dramatický pořad z People’s Choice Awards a v řadě dalších kategorií bodoval.

Zajímavosti 12. ledna

Svátek: Pravoslav

Významné události:

Významné události:1950 v SSSR byl opět zaveden trest smrti za vlastizradu, špionáž a sabotáž.

Významné události:1950 v SSSR byl opět zaveden trest smrti za vlastizradu, špionáž a sabotáž.1969 britská rocková kapela Led Zeppelin vydala své první album Led Zeppelin.

Významné události:1950 v SSSR byl opět zaveden trest smrti za vlastizradu, špionáž a sabotáž.1969 britská rocková kapela Led Zeppelin vydala své první album Led Zeppelin.2005 Česká vláda rozhodla o vytvoření CHKO Český les.

2010 zemětřesení na Haiti, počet lidských obětí se odhaduje na 200 000, celkové škody byly vyčísleny na 11 biliónů amerických dolarů.

Významná narození:

Významná narození: 1870 Karel Burian, český tenorista.

Významná narození: 1870 Karel Burian, český tenorista.1876 Jack London, americký spisovatel (Bílý tesák, Odpadlík, Měsíční údolí).

Významná narození: 1870 Karel Burian, český tenorista.1876 Jack London, americký spisovatel (Bílý tesák, Odpadlík, Měsíční údolí).1899 Paul Hermann Müller, švýcarský chemik, nositel Nobelovy ceny.

Významná narození: 1870 Karel Burian, český tenorista.1876 Jack London, americký spisovatel (Bílý tesák, Odpadlík, Měsíční údolí).1899 Paul Hermann Müller, švýcarský chemik, nositel Nobelovy ceny.1957 John Lasseter, americký režisér animovaných filmů studia Pixar a šéf oddělení kreslené a animované tvorby ve společnosti Walta Disneyho (Toy Story 1, 2, Život brouka, Auta).

Významná narození: 1870 Karel Burian, český tenorista.1876 Jack London, americký spisovatel (Bílý tesák, Odpadlík, Měsíční údolí).1899 Paul Hermann Müller, švýcarský chemik, nositel Nobelovy ceny.1957 John Lasseter, americký režisér animovaných filmů studia Pixar a šéf oddělení kreslené a animované tvorby ve společnosti Walta Disneyho (Toy Story 1, 2, Život brouka, Auta).1966 Rob Zombie, americký hardrockový zpěvák a režisér (filmy: Dům tisíce mrtvol, Halloween).

1974 Melanie Chisholm, anglická zpěvačka a členka skupiny Spice Girls.

V devadesátých letech tento seriál zavítal i na české obrazovky a těšil se nemalému úspěchu. Kdejaká žena prožívala každou slzu Krystle a hněv Alexis, milovala svůdného Dexe a byla okouzlena šarmem Blaka. Jestli se dočkáme pokračování, to je ve hvězdách. Několik televizních stanic nyní těží z pokračování starých seriálů zasazených do dnešní doby, třeba přijdou i s Dynastií.

Reklama

Výběr článků

Načítám