Hlavní obsah

Základní školy obtížně naplňují lyžařské kurzy, rodiče nemají peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týdenní zimní lyžařské kurzy pro žáky sedmých tříd má v nabídce stále velká část základních škol v Plzeňském kraji. Ne všechny děti ale na hory se třídou jezdí. Řada rodin si nemůže dovolit několikatisícovou základní investici, a děti zůstávají ve škole.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na některých školách proto nabídku původně určenou pro sedmáky rozšířili na celý druhý stupeň, aby zaplnili kapacitu, shodli se ředitelé škol.

V první plzeňské základní škole pořádají dva kurzy, nabízejí je dětem od šesté do deváté třídy. Ředitel Radek Dolenský odhadl, že na hory odjede 20 procent dětí z druhého stupně. "Zájem se snižuje dlouhodobě, důvod je mimo jiné finanční," řekl. Škola kromě lyžařských kurzů pořádá i zahraniční poznávací zájezdy, například do Německa nebo Británie. "Rodičům o chystaných aktivitách na začátku roku řekneme, oni se pak rozhodují podle svých možností, kam dítě pojede," dodal.

Dřív scházeli instruktoři, dnes peníze

Na lyžařské kurzy jezdí i děti staňkovské základní školy. Za kurz včetně ubytování a vleků platí kolem tří tisíc korun. "Léta jsme nejezdili, protože jsme neměli vyškolené instruktory, teď už třetím rokem kurz pořádáme," uvedla ředitelka Marie Gruberová. Ani zde ale nejedou všechny děti, ze tříd druhého stupně se dalo dohromady 27 žáků.

Lyžařské kurzy pro děti od první do deváté třídy pořádá každoročně soukromá škola Elementária v Plzni. "Jezdíme dvakrát, zvlášť s prvním a zvlášť s druhým stupněm, hotel se nám podaří naplnit vždycky," řekla ředitelka Eva Růžičková.

Naopak v Manětíně na severním Plzeňsku kurzy pro malý zájem nepořádají. Ještě před několika lety se pár zájemců připojilo ke kurzu školy z nedalekého města, teď není zájem ani o tuto možnost. "Jsme v regionu, kde je jen málo dětí, které na to mají, v okolí je málo práce a lidé nemají tolik peněz, poznamenala ředitelka Věra Janouškovcová. Děti ale chodí v zimě bruslit nebo i na běžky, pokud je sníh. Škola navíc letos připravuje letní zájezd k moři.

Školní kurzy nahrazují rodinné zájezdy

Ředitelé škol se shodují, že hodně dětí jezdí často lyžovat s rodinou a kurz pro ně není tolik zajímavý. Ti, kdo běžně nelyžují, by zase kromě ceny kurzu museli vynaložit nemalé peníze na vybavení a oblečení. Například v jedné z plzeňských půjčoven stojí pětidenní půjčení dětského kompletu lyží do 120 centimetrů, holí, bot a helmy 750 korun, komplet bez helmy pro dospělé stojí na pět dní 1150 korun. Na Šumavě půjčí na pět dní dětský komplet s lyžemi, holemi, botami a helmou v jedné z železnorudských půjčoven za 810 korun.

Špičák láká na výhodné ceny

Zatímco na školách zájem o kurzy klesá, lyžařský areál Špičák to podle majitele Vladimíra Kasíka nepoznal. "Je to ale určitě tím, že jsme pro školní kurzy nasadili letos opravdu velmi výhodné ceny. Školy, které k nám jezdí pravidelně, zase přijedou a navíc i některé nové," řekl. Velký zájem je podle něj také o tradiční víkendovou lyžařskou školu. Přihlásilo se do ní na 600 dětí zejména z Plzeňska, které dojíždějí na kurz vždy na sobotu nebo na neděli po šest víkendů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám