Hlavní obsah

Zájem studentů o nájemní bydlení se pomalu zvyšuje

Praha

Poptávka vysokoškolských studentů po nájemním bydlení místo ubytování na koleji v posledních letech meziročně roste o jednotky procent. V Praze a Brně je nicméně nájemních bytů nedostatek, majitelé navíc upřednostňují jiné klienty. Podle realitních kanceláří mají studenti největší zájem o byty 3+kk.

Foto: Profimedia.cz

Zájem o nájemní bydlení se sice zvyšuje o jednotky procent, mnoho studentů však nadále dává přednost ubytování na kolejích. Na ilustračním snímku jsou vysokoškolské koleje na pražském Strahově.

Článek

„V posledních letech pozorujeme nárůst poptávky po společných nájmech ze strany studentů. Jde ale o logický trend na trhu, kterému dominují dva faktory. Prvním je obecně kontinuální nárůst počtu vysokých škol v Praze a tomu odpovídající růst počtu studentů,“ uvedl ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Jako druhý faktor označil to, že studenti často dávají přednost společnému bydlení před ubytováním na kolejích. „Těch je vzhledem k množství vysokých škol v Praze málo a jejich ubytovací kapacity nestačí,“ doplnil.

Podle ředitele společnosti Fincentrum Reality Jaromíra Maška vzrostl zájem studentů o nájemní bydlení meziročně o pět procent.

Studenti často jen od září do června

Rostoucí poptávku potvrzuje také Kamila Buráňová ze společnosti RE/MAX. „Někteří vysokoškoláci už nechtějí sdílet malé pokojíky a společné sprchy na kolejích, ale chtějí bydlet pouze se svými přáteli. Zatímco v menších univerzitních městech se na ně většinou štěstí usměje, v Praze či Brně makléři evidují desítky odmítnutých zájemců,“ sdělila.

Zejména v Praze je podle ní velký přetlak poptávky a majitelé si více vybírají, komu byt pronajmou. Před studenty většinou dávají přednost jiným klientům.

„Například se jim nelíbí, že studenti chtějí bydlení jen od září do června, málokdy si jej chtějí sjednat na delší období. Také se bojí o vybavení bytu, hluk a také o reakce sousedů,“ uvedla dále Buráňová.

Vyšší kauce

Zuzák jako další možný faktor uvedl nárůst poplatků za energie spojených s užíváním bytu více nájemníky. Podle Maška se ale v poslední době situace začala částečně měnit ve prospěch studentů.

„Někdy se to řeší pomocí vyšší kauce. A v případech studentů prvního ročníku majitel bytu občas nepodepisuje smlouvu se studentem, ale s jeho rodičem,“ řekl Mašek.

Čtyři až pět studentů ve 3+kk

Studenti mají zájem hlavně o větší byty 3+1 nebo 3+kk, ve kterých jich bydlí čtyři nebo pět. Dle realitních kanceláří vychází průměrný měsíční nájem takového bytu v Praze na 14 až 15 tisíc korun. Další 4000 až 5000 Kč činí poplatky za energie.

Podle údajů developerské společnosti Trigema, která porovnávala ceny bytů u 20 realitních serverů, byla průměrná cena nájemního bytu kategorie 3+kk v hlavním městě na konci prvního pololetí dokonce 18 134 korun.

„Studenti raději bydlí na okraji Prahy, kde je nájem o několik tisícovek levnější," dodal Mašek. Podle Trigemy je nejdražší Praha 1. Naopak v Praze 9 jsou nájemní byty o necelou třetinu levnější.

Koleje vždy jako levnější varianta

Podle údajů RE/MAX se cena kolejí v Praze pohybuje od 2250 do 3870 korun měsíčně, v Brně je maximální cena asi o 400 korun nižší.

„Při průměrném kolejném okolo 3000 korun tak vyjde pronájem bytu 3+kk pro čtveřici i pětici studentů o několik tisícovek dráž. Obdobně je na tom Brno, kde nájemné bez poplatků u 70metrového bytu vyjde na 13 tisíc korun. Naopak nejvýhodnější podmínky pro pronájmy jsou v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích či Ostravě, kde pro skupinu studentů vyjde pronájem bytu levněji než bydlení na koleji," uzavřela Buráňová.

Z údajů Trigemy vyplývá, že nájemné v Ústeckém a Moravskoslezském kraji je v porovnání s Prahou zhruba poloviční.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám