Hlavní obsah

Žáci a studenti vypustí k hranicím s vesmírem balonovou sondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balonové sondy s experimenty žáků a studentů se v sobotu 30. dubna vznesou do stratosféry. K sestavení robotické sondy StratoBox 3.0 přispějí žáci a studenti základních, středních i vysokých škol, na přípravě projektu spolupracují s odborníky na kosmické počasí, fyziku a chemii atmosféry, astrobiologii a dálkový průzkum Země. Akce je součástí mezinárodního projektu NEARSPACE.

Foto: Jaroslav Urbář, UFA AV ČR

Český experiment StratoBox 1.0, který byl po napuštění heliem vyslán do výšky 33 km během dřívějšího ročníku NEARSPACE.

Článek

Robotická sonda StratoBox 3.0 odstartuje poslední dubnový den, v sobotu 30. dubna dopoledne z letiště Letkov u Plzně. Do projektu se mohou zapojit žáci a studenti z celého Česka. Termín pro registraci a podání záměrů je 20. dubna.

„Sonda jejich experimenty vynese na několik hodin až k hranicím vesmíru. Po přistání pak budou moci získaná data společně s námi vyhodnotit,“ uvedl Jaroslav Urbář z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR, který projekt NEARSPACE v tuzemsku koordinuje.

Fotograf pořídil působivé snímky polární záře. Z výšky téměř 40 kilometrů

Věda a školy

Vybraní autoři navíc podle něj dostanou příležitost zúčastnit se stáží i odborných letních kempů, kde budou moci svoji práci dále rozvinout.

Hmotnost v desítkách gramů

Žáci ZŠ musejí své pokusy vtěsnat do boxů o velikosti zhruba pingpongového míčku a váze maximálně 60 gramů. Studenti středních a vysokých škol mohou využít větších rozměrů a váhy až 180 gramů. Podmínkou je, aby přihlášené projekty neobsahovaly žádné energetické předměty a po celou dobu zůstaly pevně spojeny s gondolou StratoBoxu.

„Nabízejí se tedy například expoziční experimenty vzorků semen rostlin, materiálů nebo lepidel či testy kompaktní elektroniky,“ poznamenal k tomu Urbář.

Řasy pro kosmonauty testují vědci ve stratosféře

Domácí

Projekt má upozornit na atraktivní vědecká témata, nové technologie a příležitosti, které nabízí tuzemský kosmický průmysl. U mladých lidí chce probudit zájem o moderní vědu a výzkum a nasměrovat je k případnému uplatnění v technologických start-upech a inovačních high-tech firmách.

S vývojem balónu pro výzkum kosmického záření pomáhali studenti ČVUT

Věda a školy

Na projektu se podílejí vědci a inženýři z několika pracovišť Akademie věd, vysokých škol a inovačního průmyslu. Vývoj robotické sondy zajišťuje v rámci svých vzdělávacích aktivit Talent centrum průmyslu 4.0 – Technecium.

Realizace projektu NEARSPACE v ČR je součástí popularizačních aktivit projektu Science to Go, který veřejnosti zprostředkuje odborné přednášky a poskytne též videostream startu sondy.

Výběr článků

Načítám