Hlavní obsah

Zabrzdit stárnutí by mohla „upíří terapie“

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na krvavou čachtickou paní tým Američana Tonyho Wyss-Coraye určitě nenavazuje: koupele v krvi mladých panen totiž nedoporučuje. Podle britského tisku zato sází na injekce mladé krve, jež mohou odstranit známky stárnutí mozku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci přitom odkazují na své nadějné výsledky pokusů na myších. Ty ukázaly, že opakované injekce krve od tříměsíčních hlodavců prodloužily život osmnáctiměsíčního veterána. Navíc zlepšily výkon staré myši při zvládání testů zaměřených na paměť a schopnost učit se novému.

Američané zjistili, že injekce způsobily strukturální, molekulární a funkční změny mozku: vytvářela se v něm nová spojení v oblasti hipokampu, který má klíčový význam pro paměť i pro učení.

V rámci léčby, kterou média označila s lehce černou nadsázkou za „upíří“, dostala stará myš během tří týdnů osm injekcí mladé krve. Když potom obdržela sérii injekcí krve od jiného starého zvířete, nemělo to na její mozek žádný účinek.

„Naše data naznačují, že vystavení staré myši dávkám mladé krve v pozdním stadiu života dokáže omladit plastičnost mozkových synapsí a zlepšit poznávací funkce,“ tvrdí Wyss-Coray, který působí na Stanfordově univerzitě. On ani jeho kolegové zatím nevědí, co změny v mozku staré myši způsobuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám