Hlavní obsah

Za problémy s kapacitami středních škol je i nezájem o některé obory, tvrdí ministerstvo

Praha

Nezájem o některé obory a problematické rozmístění škol v regionech jsou zřejmě hlavními důvody, proč je např. v Praze pro uchazeče obtížné dostat se na střední školu. Vyplývá to z odpovědi ministerstva školství. V celorepublikovém průměru je podle MŠMT přitom v SŠ míst dostatek, naplněné jsou z 54 procent. Za nabídku oborů vzdělávání mají podle školského zákona odpovědnost hlavně obce a kraje jako zřizovatelé škol.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jednotná přijímací zkouška na osmileté gymnázium – ilustrační foto

Článek

Podle statistik Národního pedagogického institutu (NPI) nabízela letos čtyřletá gymnázia v Česku 26 122 míst, další maturitní obory 72 465 a nematuritní 55 351.

Na maturitní obory se podle Cermatu hlásilo 79 633 žáků, přičemž 19 953 se jich chtělo dostat na gymnázium. Uchazečů bylo asi o 10 tisíc více než před dvěma roky, protože v důsledku demografického vývoje končí základní školu čím dál silnější ročníky.

Audit v Cermatu odhalil podivné pracovní dohody se zaměstnanci

Domácí

Zejména v Praze si přitom letos mnozí stěžovali, že se některé maturitní obory rychle zaplnily a podle neúspěšných uchazečů bylo těžké najít volná místa i jinde.

„Nebát se hlásit jinam“

„Míst ve středních školách je v celorepublikovém průměru dostatek, naplněnost je asi 54 procent. Problematické je jednak regionální rozmístění a jednak zájem pouze o určité obory. Je třeba jednat na úrovni krajských úřadů o navyšování kapacity žádaných oborů po mezikrajové dohodě,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Ze školského zákona podle ní plyne, že za strukturu nabízených oborů vzdělávání ve středních školách a kapacitu v jednotlivých oborech odpovídají primárně kraje. S pražským magistrátem se resort shoduje na tom, že je potřeba snažit se také přesvědčit uchazeče, aby se nebáli hlásit ani do škol v periferních oblastech.

Vzrostla chuť studovat stavební obory středních škol

Věda a školy

V Praze je teď podle magistrátu 9691 deváťáků. Vedle nich směřuje na střední školy v hlavním městě ale i řada žáků ze Středočeského kraje.

Na pražská gymnázia se tak podle Cermatu hlásilo letos 3972 dětí, na střední odborné školy 10 909 a na maturitní obory učilišť 1421. Středočeši tvořili kolem 30 procent přihlášených. Počet míst v pražských středních školách pro všechny nestačí.

V maturitních oborech v Praze bylo podle magistrátu pro budoucí prváky k dispozici 8340 míst ve školách zřizovaných hlavním městem a 3250 v soukromých a církevních školách. Dalších 3270 míst nabídly veřejné školy v oborech s výučním listem a 850 soukromá a církevní učiliště.

O dotace na psychology je mezi školami zájem

Věda a školy

Magistrát hlavního města se podle MŠMT snaží počty míst pro budoucí prváky navyšovat. Loni v září vytvořil 270 míst na čtyřech nových gymnáziích a od letošního září připravuje navýšení v dalších maturitních oborech. Vedle toho podle magistrátu otevírají stávající gymnázia další třídy a jejich ředitelé mohou žádat o navýšení počtu žáků z běžných 30 až na 34.

Dost kapacit mají ale i střední školy ve Středočeském kraji, jak poznamenala Lednová. Podle NPI v něm bylo letos pro uchazeče 2389 míst na gymnáziích, 7229 v ostatních maturitních oborech a 6080 v učebních. Na gymnázia se ve Středočeském kraji hlásilo 2100 žáků, na střední odborné školy 6163 a na maturitní obory na učilištích 635.

Školy budou mít možnost zřídit pro Ukrajince i segregované třídy, navrhuje MŠMT

Věda a školy

V Praze je nyní podle NPI na gymnáziích o 81 míst více než před pěti roky. Nabídka gymnázií tvoří v hlavním městě 25,7 procenta míst, což je nejvíc v ČR. Ve všech ostatních krajích je to pod 20 procent, nejméně v Ústeckém 12,5 procenta. V hlavním městě ale proti roku 2017 ubylo 1516 míst v ostatních maturitních oborech, jejich počet se snížil o 13,5 procenta.

Větší úbytek byl už jen v Královéhradeckém kraji, a to o 14,7 procenta. Nejvíc míst v maturitních oborech přibylo naopak ve Zlínském a Jihomoravském kraji. Ve Zlínském to bylo 367, v Jihomoravském 563.

Výběr článků

Načítám