Hlavní obsah

Za alkohol a cigarety utratí rodiče více než za sportování svých dětí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výběr sportovní aktivity sice volba samotného dítěte vliv má, ve finále mají však na rozhodnutí největší vliv finance a časová náročnost. Financí by se jistě našlo více, nebýt klasických neřestí. Z průzkumu společnosti Sazka zpracovaného agenturou NMS Research totiž vyplývá, že české domácnosti utratí za sport dětí v průměru 624 korun měsíčně. Tedy o 200 Kč méně než za alkohol a cigarety.

Foto: Profimedia.cz

Atletika je jednou z nejlevnějších sportovních činností.

Článek

„S blížícím se koncem prázdnin opět nastává doba rozhodování, kam s dětmi po vyučování, respektive na jaký sport či kroužek je zapsat. Z našeho průzkumu je zřejmé, že klíčovým problémem pro zápis dítěte do sportovního oddílu jsou finance,“ uvádí tisková mluvčí Sazky Veronika Marková.

Považují sport za dražší

Dodává ale, že dle jejich zjištění mají rodiče o cenách jednotlivých sportů špatný přehled a myslí si, že aktivity jsou dražší. Kupříkladu roční náklady na atletiku se pohybují okolo čtyř tisíc korun. Část dotázaných si myslí, že stojí ročně mezi 10 a 15 tisíci.

„I proto jsme se rozhodli vytvořit praktický seznam na sportvokoli.cz, který rodičům pomůže v rozhodování,“ vysvětlila.

Web nabízí tabulky se soupisy oblečení a nutné výbavy ke každému sportu, orientační výši příspěvků i předpokládané množství tréninkových hodin včetně pravidelných soustředění. Tabulky s finanční a časovou náročností sportů jsou k dispozici zde.

Pětina rodičů na sport nedává ani korunu

V průměru české rodiny vydávají na sport dětí 624 Kč měsíčně. Největší výdaje jsou za bydlení a potraviny - přes šest tisíc korun. Za alkohol zaplatí české rodiny s dětmi 380 Kč a za cigarety pak 440 Kč měsíčně, což je v součtu více než za dětské sportovní aktivity. Přes tři procenta rodinného rozpočtu utratí za sport dětí 25 procent českých rodin, nad pět procent pak desetina.

„Pětina rodin i kvůli financím raději nedává na sportovní aktivity svých potomků ani korunu,“ konstatuje Veronika Marková.

„Navíc i v případech, kdy si rodiny skutečně nemohou sport dovolit, existují způsoby, jak prostředky získat. V Sazce například ve spolupráci s Českou Olympijskou nadací dlouhodobě podporujeme ve sportování děti ze sociálně znevýhodněných rodin,“ říká.

Nejoblíbenější jsou plavání, cyklistika a fotbal

Špatná informovanost o cenách jednotlivých sportů často brání v zápisu dítěte do sportovního oddílu. Mezi další odrazující prvky patří kvalita tréninků, přístup trenérů a časová náročnost tréninků spolu se vzdáleností.

Ať již závodně nebo amatérsky, z kolektivních sportů se děti nejčastěji věnují fotbalu (32 procent), na druhém místě je florbal (14 %). Pět procent hraje basketbal, házenou nebo volejbal. Hokeji se věnují jen tři procenta.

Z individuálních sportů je nejoblíbenější plavání (47 procent), cyklistika (38 %), inline bruslení (27 %), lyžování (23 %), tanec a běh (22 %). Tyto sporty se praktikují zejména na amatérské úrovni. Organizovaně se věnuje plavání 19 procent dětí, tanci 16 %, atletice 11 procent a lyžování či cyklistice pouze šest procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám