Hlavní obsah

Výstavba D3 odkryla na jihu Čech poklady pravěku i středověku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Groše z časů Václava IV., keramiku z doby bronzové i snímky jantarových korálků nabízí výstava Co přinesla dálnice, kterou otevřelo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Přibližuje archeologický průzkum v jihočeské trase dálnice D3 a navazující dálnice S10 v Horním Rakousku. Z výzkumů vyplývá, že jižní Čechy byly významnou obchodní křižovatkou.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích otevřelo 11. května výstavu Co přinesla dálnice, která přibližuje archeologický průzkum v jihočeské trase dálnice D3 a navazující dálnice S10 v Horním Rakousku.

Článek

„Dálnice je pro nás obrovskou sondou. Je to největší stavba, prořízla celý kraj. Nálezy z dálnice nám jasně ukazují, že jižní Čechy byly vždy napojené na dálkové obchodní trasy. Nebyly jsme žádnou periferií, ale spíš křižovatkou kultur, lidí,” říká arheolog  Jihočeského muzea Ondřej Chvojka.

Vykopávky odhalily sídliště z doby kamenné i bronzové, z doby železné sídliště Keltů a Germánů i raně středověké lokality.

Archeologové dokumentovali i novověkou Eliášovu štolu u Úsilného. Díky dálnici se dostali do míst, kam dosud nemohli. Zjistili, že na severním Táborsku žili lidé dřív než ve středověku. U Horusic objevili neolitické sídliště prvních zemědělců v jižních Čechách z poloviny 6. tisíciletí před naším letopočtem.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Hornická želízka z dolů na stříbro

„Je to velice důležitá lokalita, nejstarší sídliště lidí, kteří začínali kolonizovat krajinu. Potom bych zmínil mimořádnou lokalitu na severním okraji Táborska, Lipiny, kde se podařilo zdokumentovat těžbu zlata. Doteď byla známá pouze z písemných zpráv, ale kolegům z Husitského muzea se podařilo objevit areál, v němž se zlato prokazatelně těžilo, pravděpodobně v pozdním středověku až raném novověku,” popsal Chvojka.

Pobaltské jantarové korálky

Na Českobudějovicku patří podle něj k zajímavostem sídliště ze starší doby bronzové v Borku. Archeology překvapilo, že se tam prokázal výskyt jantarových korálků, které se na území jižních Čech dostaly z ciziny.

Hradečtí archeologové nalezli 7000 let starou obchodní stanici

Věda a školy

„Víme, že pocházejí z Pobaltí. Do nedávné doby jsme si mysleli, že jantarové korálky jsou omezené zejména na elity, a teď je máme i na běžném zemědělském sídlišti. Ukazuje se, jak byly jižní Čechy napojené na dálkový obchod, že sem šla nejenom měď z Alp z jihu, ale ze severu třeba jantar, a jak i běžní obyvatelé měli jantar,” zmínil Chvojka.

V Bráně nebes u Tišnova našli záhadnou kapli

Domácí

Dva roky zkoumali vědci lokalitu Plav: tři mohylová pohřebiště, sídliště ze starší doby bronzové a z období Keltů. Představují i památky po koněspřežce. Zajímavá bude podle Chvojky i oblast kolem Kaplice a Dolního Dvořiště, kde se dosud průzkum nedělal.

V expozici najdou návštěvníci klínky, sekery či šipky z doby kamenné, slepené keramické nádoby z doby bronzové, raně středověkou keramiku z Krasejovky i hliněná závaží.

Zajímavostí jsou mince nalezené u Rzavé, pražské groše Václava IV. a Karla IV., uložené do země těsně před začátkem husitských válek. Zájemci si mohou v sále zkusit se škrabkou i archeologickou práci.

Foto: Václav Pancer, ČTK
Foto: Václav Pancer, ČTK

Jihočeské muzeum se stará zhruba o milion předmětů.

Jihočeské muzeum se stará zhruba o milion předmětů. Kraj mu jako zřizovatel dal letos provozní příspěvek 54,3 milionu korun. V roce 2019 ho navštívilo 85 024 lidí, jak vyplývá z výroční zprávy.

Reklama

Související články

Pole u Kostic vydalo hrob ruského vojáka

Jen pár dnů předtím, než před 76 lety přes Kostice na Břeclavsku zaútočila Rudá armáda na zuřivě se bránící Němce, vydal ve čtvrtek pozemek mezi obcí a dálnicí...

Výběr článků

Načítám