Hlavní obsah

Východní Asie pozorovala částečné zatmění Slunce

Novinky,

Divácky vděčný astronomický úkaz, částečné zatmění Slunce, si mohli přes víkend užít lidé z východní poloviny Asie. Dobře vidět bylo i z oblastí severního Pacifiku. Působivé záběry, vzniklé v neděli 6. ledna ze sledování po celé Jižní Koreji, nabídla agentura AP. V tuzemsku bude pozorovatelné už 21. ledna úplné zatmění Měsíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Jižní Koreji sledovali částečné zatmění Slunce Video: AP

 
Článek

Částečného zatmění Slunce bylo vidět také z Číny, Ruska, Japonska, severních vod Tichého oceánu a z malé části Aljašky – Aleutských ostrovů.

Pět zatmění roku 2019

Letos proběhne na naší planetě světě celkem pět různých zatmění, z toho dvě měsíční (obě viditelná z českého území) a tři sluneční.

„Patrně nejpěknější bude úplné zatmění Měsíce 21. ledna viditelné v Česku v časných ranních hodinách,“ poznamenal fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek.

Foto: Petr Horálek/Stellarium

Popis souhvězdí a objektů na obloze během znázorněné fáze úplného zatmění Měsíce. Vyobrazená obloha odpovídá tomu, co bude vidět nad obzorem ve střední Evropě za ideálních podmínek (bezoblačná obloha, minimální světelné znečištění).

Po dvouleté přestávce (od srpna 2017) se ve světě odehraje i úplné zatmění Slunce, viditelné dle České astronomické společnosti z jižního Pacifiku, Chile a Argentiny 2. července.

Foto: Petr Horálek/Stellarium

Simulační snímek oblohy a jasných objektů v ní, které by mohly být vidět očima během maximální fáze zatmění Slunce počátkem července.

Druhého měsíčního zatmění se podle Horálka dočkáme 16. července v první polovině noci.

Dne 26. prosince 2019 se v úzkém pásu jdoucím přes Indii a Indonésii ukáže takzvané prstencové sluneční zatmění.

A v pondělí 11. listopadu též uvidíme první polovinu vzácného přechodu Merkuru před slunečním diskem, další se odehraje až v roce 2032. Zajímavých nebeských představení ale letošek nabídne ještě výrazně více. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám