Hlavní obsah

Voda z Marsu mizí nečekaně rychle

Novinky,

Nová studie Národního výzkumného centra se sídlem ve Francii ukazuje, že voda z Marsu mizí rychleji, než se předpokládalo. Vědci zanalyzovali data ze sondy Trace Gas Orbiter, která rudou planetu obíhá, přičemž zjistili, že sezonní změny ovlivňují, jak se vodní pára distribuuje v tamní atmosféře.

Voda se na Marsu odpařuje rychleji, než se původně předpokládaloVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Když Slunce ohřívá ledové polární čepičky Marsu, uvolňují se do atmosféry molekuly vody ve formě vodní páry. Vodní pára se následně šíří v nižších vrstvách atmosféry za pomoci větru.

Během nejteplejších částí roku je pak atmosféra rudé planety přesycena vodou. Je v ní 10krát až 100krát více vodních par než v chladných obdobích. To umožňuje, aby voda vystoupala do vyšších částí atmosféry ve větším množství, než se čekalo.

V červenci by měla odstartovat druhá evropská mise na Mars. Cílem je najít život

Věda a školy

Podle portálu Space.com byli svými novými zjištěními evropští výzkumníci poněkud zaskočeni. Očekávali totiž, že výstup vodní páry budou limitovat nízké teploty, které v atmosféře panují. Ty totiž obvykle způsobují, společně s přítomností drobných prachových částeček fungujících jako kondenzační jádra, kondenzaci vodní páry a vznik mraků.

Molekuly vodíku a kyslíku unikají díky nízké gravitaci

V horních vrstvách atmosféry jsou následně molekuly vody vystaveny ultrafialovým slunečním paprskům, které je štěpí na atomy vodíku a kyslíku. A ty jsou pak schopny z důvodu nízké gravitace Marsu – která je přibližně třetinová ve srovnání se Zemí – snadno uniknout do okolního vesmíru a „vypařit” se.

Nevysvětlitelný nárůst hladiny kyslíku na Marsu. Vědci jsou v šoku

Věda a školy

„Bude zapotřebí dalšího zkoumání, abychom zjistili, kolik vody se přesně při těchto procesech dostává do horních vrstev atmosféry a nakonec mizí pryč, abychom tomu všemu mohli lépe porozumět,“ shrnul podle agentury Reuters jeden z vědců zapojených do studie Franck Montmessin.

„Objev nás tak přibližuje zase o něco blíže vysvětlení, proč se stal Mars chladnou pouštní planetou,“ doplnil pro Novinky Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, který se jinak specializuje zejména na projevy sopečné činnosti právě na marsovském povrchu.

NASA bude na Marsu pátrat po stopách dávného života

Věda a školy

Reklama

Související články

Číně se povedly testy sondy pro misi na Mars

Číňané úspěšně dokončili nový test přistávacího modulu pro svou první bezpilotní průzkumnou misi na Mars, která se plánuje na příští rok. Zkouška se...

Výběr článků

Načítám