Hlavní obsah

Vědci zkoumali ostatky chlapce ze 6. století. Zemřel na mor, meningitidu a septickou artritidu

Paleontologové nalezli v Anglii zhruba 1400 let starou kostru chlapce. Následné zkoumání badatelů z Estonska odhalilo, že šestiletý Anglosas měl zřejmě mor, meningitidu a septickou artritidu. Poslední zmíněnou chorobu způsobuje bakterie Haemophilus influenzae b a jde o dosud nejstarší známý případ tohoto onemocnění, napsal web ScienceNews.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační mikrosnímek bakterie Haemophilus influenzae b (z hlenu pacienta s infekcí hrudníku)

Článek

Šestiletý anglosaský chlapec, který žil v dnešním hrabství Cambridgeshire, byl v době svého úmrtí infikován morem, meningitidou a septickou artritidou, uvádí studie, která analyzovala jeho ostatky.

Dítě bylo pohřbeno v lokalitě Edix Hill kolem roku 540 až 550.

Jeho kosterní pozůstatky studoval tým výzkumníků z univerzity v estonském městě Tartu pod vedením genetičky Meriam Guellilové.

Anglosasové je označení užívané k popisu kulturně a jazykově spřízněných germánských kmenů žijících na jihu a východě ostrova Velká Británie zhruba od poloviny 5. století až do normanského dobytí území roku 1066. Anglosasové hovořili germánskými dialekty a podle benediktinského mnicha a učence Bedy Ctihodného byli potomky dvou mocných germánských kmenů, Anglů a Sasů původem ze současného severního Německa, a Jutů z dnešního Dánska.

Například genetická analýza vzorku zubu odhalila, že byl infikován bakteriemi Yersinia pestis, což způsobuje mor, a Haemophilus influenzae typu b (Hib).

Toto je tak nejstarší známé potvrzení bakterie H. influenzae, která způsobuje septickou artritidu a byla častou příčinou úmrtí kojenců, než byla v roce 1977 vyvinuta vakcína. Dnes je tato kdysi běžná dětská nemoc téměř vymýcena.

Historie největších pandemií. Mor a neštovice se vracely po staletích

Historie

Septická artritida, nazývaná též hnisavá, infekční nebo bakteriální artritida, není tak častá jako jiné kloubní záněty.

Musí však být včas rozpoznána a léčena, protože může v krátké době způsobit destrukci kloubu a nemocného ohrozit na životě. K zanesení infekci do kloubu dochází nejčastěji v souvislosti s úrazem či krevní cestou.

Souběh infekcí

Tým má navíc podezření, že chlapec z dnešní Británie měl s největší pravděpodobností zároveň meningitidu, která může být rovněž způsobena bakterií H. influenzae, ačkoli špatné dochování chlapcovy lebky to znemožňuje definitivně potvrdit.

Všechny varianty viru hepatitidy B pocházejí z linie, která trápila už pralidi v Americe

Věda a školy

„Lidský patogen Haemophilus influenzae byl hlavní příčinou bakteriální meningitidy u dětí a hlavní příčinou celosvětové kojenecké úmrtnosti před zavedením vakcíny,“ napsali vědci z Tartuské univerzity ve svém článku.

„Ačkoli se výskyt Hib, nejvirulentnějšího typu H. influenzae, od té doby snížil, zprávy o infekcích jinými sérotypy a dalšími kmeny přibývají,“ upozornili vědci podle listu The Daily Mail.

Na snímku koleno dítěte, obsahující pravděpodobně tzv. léze způsobené septickou artritidou.

Vedle genomických důkazů o infekci Hib a moru vědci uvedli, že kostra také vykazovala známky poškození v kolenním kloubu a možná i u kotníků, což taktéž svědčí o septické artritidě.

V Anglii objevili jednu z největších a nejzachovalejších zkamenělin ichtyosaura

Věda a školy

Podle vědců každopádně souběh infekcí, kterými chlapec trpěl a pravděpodobně na ně zemřel, potvrzuje, jaký má mor extrémně negativní dopad na lidi s narušeným imunitním systémem.

Výběr článků

Načítám