Hlavní obsah

Vědci sledují šíření tepla ve skalách. Chtějí zabránit jejich zhroucení v českých městech

Praha

Odborníci z Akademie věd ČR monitorují šíření tepla ve skalách v několika tuzemských městech. Poznatky z výzkumu pomohou zmapovat stav skal a zabránit jejich zřícení a ohrožení obyvatel. Výzkum na pondělní pražské konferenci (4. listopadu) k výsledkům programů Strategie AV21 představil ředitel Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR Josef Stemberk.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pastýřská stěna v Děčíně

Článek

Stemberk uvedl, že výzkum, na kterém se podílí i Geofyzikální ústav Akademie věd, ve světě zřejmě nemá obdoby.

Upozornil na to, že šíření tepla má pro skály fatální důsledky. Je jedním z faktorů, které způsobují jejich zřícení.

Spolupráce s horolezci a předpovědi, kdy se skála zřítí

Postup výzkumníků Stemberk ilustroval na příkladu z Děčína, kde vědci ve spolupráci s horolezci připravují až šest metrů hluboké návrty, do kterých vkládají speciálně upravené teploměry.

V určitých intervalech měří teplotu a to, jak se šíří od povrchu hlouběji do skalního masivu.

Český mikrobiolog získal grant 2,5 milionu eur na lepší využití sluneční energie

Věda a školy

„Můžeme sledovat, jakým způsobem teplotní změny vedou k destrukci čela skalních stěn. Dá se z toho do budoucna vypracovat model, na základě kterého se bude moci stanovit systém předpovědi vývoje a možnosti zřícení ve skalních stěnách,” řekl.

I v Praze se občas skála utrhne

Výzkum se soustředí na všechny hlavní horniny českého masivu. Kromě Děčína se provádí i v Karlových Varech, Ledči nad Sázavou a v pražském Podolí, kde se podle Stemberka čas od času skála zřítí. Dalším městem, kde by měl výzkum pokračovat, je Český Krumlov.

„Máme srovnávací lokality ještě v jiných klimatických oblastech – v Peru, v Arktidě,” doplnil.

Strategie AV21 se zabývá tématy důležitými pro společnost, jejichž řešení vyžaduje mezioborovou spolupráci. Patří k nim například energetická budoucnost Česka, umělá inteligence, kvalita veřejných politik, zdraví občanů či efektivní produkce a využití potravin. Programový rámec byl přijat v roce 2014.

Výzkumné programy AV ČR jsou otevřeny partnerům z vysokých škol, podnikatelské sféry, institucí státní a regionální správy i zahraničním výzkumníkům a organizacím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám