Hlavní obsah

Vědci se spletli. „Nejmenší dinosaurus“ je jen ještěrka

Novinky,

Paleontologové stáhli studii, ve které popsali „nejmenšího ptačího dinosaura“. Nebyl to totiž dinosaurus ani pták, ale ještěrka. Přestože samotný popis živočicha pojmenovaného Oculudentavis khaungraae je přesný, nový nález podobné pravěké fosilie zpochybňuje naši hypotézu, že šlo o „létajícího dinosaura“, uvádějí odborníci v prestižním časopise Nature, který publikoval i původní výzkum.

Foto: Profimedia.cz

Sken lebky druhu Oculudentavis, ze kterého se nakonec s největší pravděpodobností vyklubala starobylá ještěrka.

Článek

Letos v březnu se objevila zpráva o kompletní lebce dříve neznámého druhu ptačího dinosaura, která byla nalezena uvězněná v kusu 99 milionů let starého jantaru. Podle vědců fosilie představovala nejmenšího dinosaura, jaký kdy byl nalezen.

O nálezu zvířete, které v období druhohorní křídy žilo na území dnešního severního Myanmaru (Barmy), kde bylo také v pryskyřici objeveno, jsme s odkazem na agenturu Reuters jako mnohá média na celém světě taktéž psali.

Paleontologové objevili nejmenšího dinosaura. Skoro 100 milionů let dlel v jantaru

Věda a školy

Nové otázky týkající se výzkumu a nález podobné zkameněliny (zatím vědecky nepublikovaný) však zpochybnily klasifikaci živočicha jako dinosaura, tým autorů studie na konci července tedy souhlasil s odvoláním svého březnového závěru, informovala nyní americká stanice NBC News.

Dnešní ještěrky opravdu nejsou „malí dinosauři“

Pozůstatky letos identifikovaného druhu nazvaného Oculudentavis tím pádem podle revize výsledků pravděpodobně patřily pradávnému druhu ještěrky.

Ještěrky a hadi jsou odlišnou skupinou plazů než dinosauři. Obě skupiny se vyvinuly z obojživelníků před více než 300 miliony lety, ale poté se od sebe navzájem odlišily. Přestože současné ještěrky obvykle vypadají jak zmenšení dinosauři, nejbližší žijící příbuzní velkých pravěkých ještěrů jsou dnes ptáci, kteří se z nich přímo vyvinuli.

Foto: AFP PHOTO / XING Lida / China University of Geosciences, Profimedia.cz

Lebka údajného ptačího dinosaura objevená v téměř sto let starém kusu zkamenělé pryskyřice (jantaru)

Spoluautorka studie Jingmai O'Connorová z paleontologického institutu v Pekingu při Čínské akademii věd, která rovněž spolupracuje s Muzeem přírodní historie v americkém Los Angeles, konstatovala, že údaje z nových studií kosterních pozůstatků „určitě říkají, že jsme se předtím mýlili“.

Doplnila teď ale, že samotný popis nového druhu zůstává přesný a že pro vědu je dávný malinký živočich stále nesmírně zajímavý.

Foto: AFP PHOTO / ZHIXIN HAN/CHINA UNIVERSITY OF GEOSCIENCES, BEIJING, Profimedia.cz

Dřívější umělecká představa z března, jak mohl živočich vypadat...

„Je to nejspíš ta nejkrásněji zachovalá druhohorní lebka, jakou jsem kdy viděla,“ rozplývala se O'Connorová v březnu. Hlava měřila jen něco málo přes 14 milimetrů. Podle jejího tehdejšího vyjádření tak šlo zřejmě o ještě menšího tvora, než je kalypta nejmenší, tedy druh kolibříka, který se pokládá za nejmenšího v současnosti žijícího ptáka (cca 5,5 až 6,1 cm).

Jinak se ale ona pravděpodobná ještěrka kolibříkům moc nepodobala. Její „zobák“ zdobilo více než sto drobných pichlavých zoubků, které naznačují, že se živila hmyzem - alespoň to vědci podle stanice CNN předpokládali, když si ještě mysleli, že jde o ptačího dinosaura.

Zbytek jejího těla se nedochoval, nicméně se odhaduje, že tvor vážil okolo 28 gramů a včetně případného ocasu dosahoval délky do pěti centimetrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám