Hlavní obsah

Vědci: Oči trilobita z Česka se podobaly včelím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trilobit, kterého objevili jako fosilii v roce 1846 na území dnešní České republiky, měl oči podobné těm, jaké mají dnešní včely. Zjistili to němečtí zoologové z univerzity v Kolíně nad Rýnem, kteří o svém objevu informovali v časopise Scientific Reports.

Foto: AFP PHOTO /UNIVERSITY OF COLOGNE / DR. BRIGITTE SCHOENEMANN , Profimedia.cz

Univerzita v německém Kolíně nad Rýnem uveřejnila snímek trilobita, jehož oči se podobaly těm, které mají například dnešní včely.

Článek

Vnitřní struktura zrakového aparátu tohoto vyhynulého členovce je podle vědců téměř identická s tou, jakou lze najít u dnešních včel a dalších zástupců hmyzí říše.

„Systém, na jehož základě fungovalo oko trilobitů, byl už velmi propracovaný. Proto se dochoval dodnes,“ řekla zooložka Brigitte Schönemannová, která se na zkoumání 429 milionů let starého trilobita z české kotliny podílela.

Podle výzkumu jsou tak principy, díky kterým hmyz a korýši aktivní během dne vidí i dnes, staré několik milionů let. Tento objev zooložka Schoenemannová označila za fascinující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám