Hlavní obsah

Vědci objevili rekordní počet zimujících ptáků. Neletí za teplem

Právo, Vladimír Klepáč

Nejvíce druh zimujících ptáků v historii napočítali při jejich lednovém sčítání ornitologové v národním parku Podyjí na Znojemsku. Jde o další potvrzení toho, že se klima otepluje a zimy jsou stále mírnější.

Foto: Zdeněk Mačát/NP Podyjí

Raritou sčítání je tato kachnička karolínská. Tato je navíc unikátní svojí světlostí.

Článek

Mnohým druhům ptáků už prostě nestojí za to migrovat za teplem dále na jih. Přívětivé prostředí meandrující řeky Dyje jim skýtá na zimu dostatečné útočiště. Poprvé se v Podyjí objevil v mělčinách zarostlých rákosím a v ostřicových bažinách chřástal vodní. Popsány byly i dva druhy kachen, které dosud v parku nehnízdily. Celkově vědci v parku napočítali 680 jedinců z rekordních devadesáti různých druhů vodních ptáků.

Foto: Profimedia.cz

Chřástal vodní

Novinkou mezi vodními ptáky je i lžičák pestrý. „Malou skupinku těchto nápadně zbarvených kachen jsme pozorovali u mostu do rakouského Hardeggu. Spolu s nimi se tam pohyboval i další nový druh našeho sčítání, exotická a nepůvodní kachnička karolínská. Samička, kterou jsme zahlédli, navíc vyniká světlou barevnou odchylkou,“ uvedl zoolog parku Zdeněk Mačát.

Vědci objevili unikátní brouky v miliony let starém jantaru. Přispěl i olomoucký zoolog

Věda a školy

Ornitologové ovšem při procházení kolem řeky registrují kromě vodních i ostatní druhy ptáků. Letos zjistili neobvykle vysoké počty zimujících červenek. Všimli si i drozda zpěvného nebo sluky lesní. „Jsou to ptáci, kteří od nás na zimu obvykle odlétají, i když ne daleko. Jejich pobyt u nás je dokladem oteplování klimatu,“ vysvětlila ornitoložka Vlasta Škorpíková.

Orli mořští nad Znojmem

Už pravidelně se v zimě v Podyjí objevuje severská kachna druhu hvízdák eurasijský. Letos jich celkem 740 zavítalo na dolní Novomlýnskou nádrž, což je pro ČR rekordní počet. Obyvatelům Znojma se vyplatí zvednout hlavu k nebi. Možná totiž zahlédnou vzácné orly mořské. Ornitologové jich v parku napočítali hned šest.

V zaznamenaných druzích je pro své pestré peří oblíbený ledňáček říční. Z pěvců zimuje v Podyjí nenápadný skorec vodní.

Veterináři vyhlásili kvůli ptačí chřipce mimořádná opatření v celé ČR

Ekonomika

Nedaleko vinice Šobes v Podyjí, která je prý nejkrásnějším vinohradem na Moravě, trvale žijí ve střední Evropě nepůvodní a svým vzhledem pestré kachničky mandarinské. V parku i letos zimují v hojném počtu vyhlášení rybí lovci, a to kormoráni velcí, kteří dělají vrásky rybářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám