Hlavní obsah

Vědci objevili chobotnici, která se v mořské hlubině stará o vajíčka 4,5 roku

Chobotnice Graneledone boreopacifica by mohla s přehledem vyhrát titul i nejtrpělivější matku. Svá vajíčka hlídá 53 měsíců, tedy čtyři a půl roku, dokud se nevylíhnou. Že vývoj embryí trvá tak dlouho, je zapříčiněné hloubkou, v níž chobotnice žije. Kilometr a půl pod hladinou moře, v tmavých, chladných vodách, je vývoj pomalejší.

BEZ KOMENTÁŘE: Chobotnice Graneledone boreopacifica se o vajíčka stará rekordně dlouhou dobuVideo: MBARI

 
Článek

Podle odborného časopisu PLOS ONE jde o nejdelší období líhnutí vajec, které kdy bylo u jakéhokoliv živočicha zjištěno.

Vědci z mořského akvária Moneterey Bay (MBARI) spustili v roce 2007 do moře poblíž Kalifornie ponorku. Zhruba po měsíci objevili v hloubce 1397 metrů chobotnici přilepenou na skále, která pečovala o svá vajíčka. Na místo se během 4,5 roku vrátili 18krát a chobotnice tam stále byla. Přilepená ke skále, chapadla stočená - chránila své nevylíhnuté potomstvo. Byla stále hubenější, vědci předpokládají, že sama během těch let vůbec nežrala.

Foto: Bruce Robinson, Brad Siebel

Detail vajíček, která chobotnice chránila

Chobotnice jsou plodné jen jednou za život, svá vajíčka chrání, dokud se nevylíhnou, což obvykle trvá jeden až tři měsíce. Během té doby téměř nepřijímají potravu. Jakmile se vajíčka vylíhnou, chobotnice v drtivé většině případů uhyne vyčerpáním.

Foto: Bruce Robinson, Brad Siebel

Chobotnice přilepená na skále v hloubce 1397 metrů.

Vědci upozornili, že v laboratorních podmínkách chobotnice přijímají potravu, kterou jim vědci podávají z ruky, aby nemusely vajíčka vůbec opustit. Tato chobotnice si nevšímala ani krabů ani krevet v okolí a nepřijala ani potravu, kterou jí dávali speciálním ramenem ponorky.

Chobotnice se po celých 53 měsíců z místa nepohnula a vajíčka v hloubce, kde se teplota pohybuje kolem tří stupňů Celsia, stále chránila.

Foto: Bruce Robinson, Brad Siebel

Díky jizvám na těle (zvýrazněno šipkami a kroužky) vědci poznali, že jde stále o jednu a tutéž chobotnici

V září 2011 byla chobotnice stále na místě, o měsíc později ale vědci našli jen prázdné obaly od vajíček a chobotnice byla pryč.

Foto: Bruce Robinson, Brad Siebel

Prázdné obaly od vajíček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám