Hlavní obsah

Vědci natočili nový druh ryby v hloubce osmi kilometrů

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům z univerzity ve skotském Aberdeenu se v průběhu prosince podařil unikátní objev. V Mariánském příkopu, který je označován za nejhlubší místo na Zemi, v hloubce přesahující osm kilometrů narazili na nový druh ryby. Dosud zaznamenaný nález aktivního výskytu ryb byl přitom „jen” v hloubce 7,7 kilometru.

Nový druh ryby objevený v Mariánském příkopu

 
Článek

Aktuální objev překonal dosavadní rekord nálezu podmořského života v hloubkách o více než 500 metrů a byl expedicí zaznamenán 6. prosince.

Nová ryba je novým poddruhem ze skupiny s anglickým označním snailfish, který se vyznačuje oválnější hlavou a průhledným tělem. Ryby tohoto druhu žijí ve v hloubkách větších než sedm kilometrů.

„Hlavy ryby připomíná spíše komiksovou hlavu psa a tělo má neuvěřitelně jemné a průhledné,” uvedl pro server National Geographic Alan Jamieson, který se podílel na expedici.

„Její pohyb nemá žádnou pevnou strukturu. Jen si tak klouže vodou,” dodal biolog.

Aktivní hlubinný život 

Nález této zhruba 15 centimetrů velké ryby dokládá aktivní hlubinný život v Mariánském příkopu. Navíc bylo zjištěno, že ryby v této hloubce jsou mnohem aktivnější a zajímavější, než se myslelo.

Vědcům se rybu povedlo nalákat k objektivu kamery díky návnadě, bohužel ale neměli možnost ji chytit. Dokud se nepovede odchytit alespoň jeden vzorek, nedočká se tato ryba formálního popisu nebo vědeckého názvu, uvedl Jamieson.

Foto: Profimedia.cz

Ryba objevená v rekordní hloubce Mariánského příkopu

Ryby s označením snailfish nejsou nijak výjimečnými obyvateli hlubokých mořských příkopů. Jejich výskyt byl objeven například u Nového Zélandu nebo u břehů Japonska, cituje server.

Hlubinné ryby se nejčastěji vyskytují v rozmezí 6,5 až 7,5 kilometru pod mořskou hladinou. Nová rekordní hodnota 8200 metrů je podle Jamiesona a jeho kolegů ale opravdu hraniční, kdy se může najít aktivní život ryb. Podle nich už se hypoteticky po překročení této hloubky nemůže u ryb vytvářet látka, která pomáhá rybám odolávat neuvěřitelné velkému tlaku, který na ně působí.

„Čím hlouběji se vyskytují ryby, tím vyšší je koncentrace této látky. Podle nás po překročení 8200 metrů již neexistuje teoreticky způsob, jak by mohla ryba této látky produkovat ještě více,” uzavřel biolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám