Hlavní obsah

Vědci našli 100 planet podobných Zemi

Novinky, Vladimír Michna

Více než 100 planet velikostí podobných Zemi bylo objeveno v několika minulých týdnech. Objev učinil vesmírný teleskop Kepler, který zkoumal planety obíhající kolem svých hvězd. Tato zpráva oživuje hypotézu, že člověk není ve vesmíru sám.

Článek

Vědci nyní věří, že je v Mléčné dráze asi 100 planet s příznivými podmínkami pro život. Předpokládají také, že budou schopni identifikovat okolo 60 těchto planet s podobnými podmínkami pro život, jako má Země, asi během dvou let. Informoval o tom Daily Mail.

Astronom Dimitar Sasselhov řekl na nedávné vědecké konferenci, že vesmírný teleskop našel asi 140 planet, které mají podobnou velikost jako Země. Tuto průlomovou informaci označil za “naplnění Koperníkových snů”.

Teleskop nachází planety odhalováním téměř nepostřehnutelných světelných mžiků, které se objevují vždy, když planeta „přechází“ přes hvězdu.

Planety jako naše Země tam venku jsou. Naše vlastní galaxie, Mléčná dráha, je na tyto planety bohatá
astronom Dimitar Sasselhov

Informace o velikosti planety a o rozměrech jejího orbitu může být vypočítána z množství a časového úseku „mžiku“. Podle Sasselhova se budou tyto planety zkoumat ještě další čtyři roky. Bude se také nadále zkoumat, zda mají opravdu správné podmínky pro život.

„Je ještě hodně práce, kterou potřebujeme udělat, ale statistický výsledek je jasný - planety jako naše Země tam venku jsou. Naše vlastní galaxie, Mléčná dráha, je na tyto planety bohatá,“ řekl Sasselhov.

Podle něj bylo v posledních 15 letech nalezeno asi 500 planet okolo ostatních hvězd, ale jen málo z nich je podobných Zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám