Hlavní obsah

Vánoční sbírka pro FOD pomůže ohroženým dětem

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již popatnácté začala letos tradiční vánoční sbírka Fondu ohrožených dětí (FOD), který v letošním roce završil 20 let své existence a současně si připomněl 10. výročí vzniku prvních Klokánků, azylových zařízení na pomoc opuštěným, zanedbávaným, týraným či jinak sociálně strádajícím dětem.

Článek

V současné době provozuje FOD v České republice 28 zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Klokánek, z toho 12 funguje přímo v rodinách zaměstnanců. Ve 120 „klokaních“ bytech nyní žije 451 dětí. Za deset let jich prošlo Klokánky již 2905, o které z nejrůznějších důvodů nemohla nebo nechtěla pečovat jejich rodina, přičemž přímo v bytech a rodinách pracovníků Klokánků našlo náhradní domov 283 dětí.

Kvůli nedostatku peněz museli loni odmítnout 739 dětí

„Dotace a další příspěvky ze státního rozpočtu a z rozpočtů krajů a obcí pokrývají jen 63 % našich výdajů, proto jen s podporou veřejnosti můžeme pomáhat dětem a jejich rodinám a provozovat Klokánky,“ říká předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková a dodává, že v loňském roce musel Fond pro nedostatečnou kapacitu Klokánků odmítnout umístění 739 dětí.

„Nesmírně si vážíme každého příspěvku, který nám umožní pokračovat a rozšiřovat naši pomoc dětem, pro něž není jejich rodinné zázemí vlídné a mnohdy ani bezpečné,“ říká předsedkyně FOD Marie Vodičková. „Vánoční sbírka je pro nás vždy doslova záchranou. Proto mnohokrát děkujeme všem našim sponzorům, firmám a vůbec všem Lidem s velkým L, kteří se rozhodnou naši činnost podpořit a pomoci tak dětem, které pomoc ostatních potřebují. I z desetikorun vzniknou miliony, daruje-li je mnoho lidí. “

Jak lze poslat příspěvek

Vánoční sbírku zahájil Fond ohrožených dětí rozesláním složenek do domácností. Je jen na dárci, pokud se rozhodne aktivity Fondu podpořit, jakou částku na sbírkový účet č. 30 55 103/0300 věnuje.

Příspěvek lze zaslat také prostřednictvím mobilního telefonu formou dárcovské textové zprávy ve tvaru DMS FODKLOKANEK na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30 Kč, Fond ohrožených dětí z ní obdrží 27 Kč. Rozhodne-li se dárce přispívat pravidelně každý měsíc po dobu jednoho roku, stačí na totéž číslo odeslat zprávu ve tvaru DMS ROK FODKLOKANEK. Více informací najdete zde.

Dárci, kteří přispějí tisíci korunami a více ročně, mohou uplatnit daňovou úlevu. Ze Zákona o dani z příjmu vyplývá, že od základu lze odečíst hodnotu darů, pokud jejich úhrnná hodnota ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč u fyzických osob a 2000 korun u právnických osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám