Hlavní obsah

V USA zaregistrovali nový lék proti tuberkulóze, zabírá i na rezistentní formy

New York

Ve Spojených státech byl poprvé od roku 1963 zaregistrován nový lék proti tuberkulóze. Podle expertů by Sirturo s účinnou látkou zvanou bedaquiline mohl znamenat obrat v boji proti tomuto infekčnímu onemocnění, které napadá především plíce, ale také mozek, páteř či ledviny. Bakterie jsou totiž proti stávajícím lékům stále odolnější. Lék blokuje enzym, který potřebuje k přežití bakterie tuberkulózy.

Foto: Lucy Hornby, Reuters

Čínský lékař v plicní nemocnici v Pekingu s člověkem nakaženým multirezistentní tuberkulózou

Článek

"Registrace nového léku proti tuberkulóze po padesáti letech je zásadní milník," řekl výkonný ředitel kampaně Access v organizaci Lékaři bez hranic Manica Balasegaram. Nový lék je podle něj účinný i proti odolným formám onemocnění a je prý "šancí na obrat v boji s tuberkulózou".

"Případy rezistentních forem tuberkulózy dosahují zneklidňujících hodnot a zastaralé a problematické způsoby léčby jsou proti nim čím dál méně účinné," upozornili Lékaři bez hranic.

Současná léčba multirezistentní tuberkulózy trvá dva roky. Po tu dobu musí pacient polykat až 20 různých tablet denně. Osm měsíců musí každý den dostávat injekci. Pacienti jsou vystaveni silným nežádoucím účinkům, jako trvalá hluchota, přetrvávající nevolnosti nebo psychóza.

V roce 2011 bylo ve světě zaznamenáno 310 000 nových onemocnění tuberkulózou. Zhruba 60 procent všech případů onemocnění se vyskytuje v Číně, Indii, Rusku a východní Evropě. V České republice bylo loni zaznamenáno 609 nových případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám