Hlavní obsah

V tělech pstruhů jsou antidepresiva z čističek

Novinky,

Vyčištěné komunální odpadní vody jsou zdrojem biologicky účinných látek – i těch, které ovlivňují nervovou soustavu organismů. Na jejich vliv na pstruha obecného se zaměřil tým vědců z Laboratoře environmentální chemie a biochemie vodňanské Fakulty rybářství a ochrany vod. Jedenáct analyzovaných psychoaktivních látek včetně antidepresiv se nalezlo minimálně v jedné tkáni ryb.

Foto: Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity

Pstruh obecný byl využit jako indikátorový druh.

Článek

„Vodní organismy, které žijí v tocích, do nichž ústí čističky odpadních vod, jsou psychoaktivním látkám vystaveny celý život. Koncentrace těchto látek v jejich těle může ovlivňovat jejich metabolismus i chování,“ vysvětlila Kateřina Grabicová z Laboratoře environmentální chemie a biochemie Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Ryby mohou projevovat menší bázlivost a neukrýt se včas před predátorem.
Kateřina Grabicová, Fakulta rybářství a ochrany vod ve Vodňanech

Nejvyšší koncentrace byly v játrech a ledvinách.

Možné změny v populacích ryb

Cílem studie bylo přispět k objasnění otázky, zda mohou látky vypouštěné z čističek v delším časovém horizontu přecházet do ryb. Experiment byl založen na postupu, který spočíval v použití ryb žijících přímo ve sledovaném toku. Jako modelový tok vědci vybrali úsek Živného potoka na Prachaticku.

Foto: Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity

Monitoring přítomnosti cizorodých látek ve vodě

Část jedinců pstruha obecného žijících v kontrolní lokalitě nad městem Prachatice byla odlovena, označena a okamžitě přesazena do lokality ovlivněné výtokem z čističek.

„Domníváme se, že ovlivnění chování může v kombinaci s dalšími vlivy způsobovat významné změny v populacích volně žijících ryb i obecně ve vodních ekosystémech. Ryby mohou například projevovat menší bázlivost a neukrýt se včas před predátorem,” doplnila Grabicová.

Foto: Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity

Odlov ryb elektrickým agregátem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám