Hlavní obsah

V propasti Macocha objevili neznámý druh pavouka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský kras

Propast Macocha v Moravském krase poodhalila entomologům doposud neznámý druh pavouka z čeledi šestiočkovitých. Ta byla pojmenována jako šestiočka moravská. Informaci sdělil objevitel Milan Řezáč z entomologického oddělení Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze.

Foto: Rudolf Macek, ČTK

Nový druh pavouka šestiočka moravská

Článek

Řezáč se výzkumu pavouků věnuje dlouhodobě. Před šesti lety rovněž na jižní Moravě popsal jiný nový druh pavouka, stepníka moravského.

Tentokrát v této lokalitě našel poměrně velkého pavouka, který se vyznačuje kaštanově hnědou přední částí těla s drobnými důlečky. "Své nejbližší příbuzné má v severní Itálii," uvedl zoolog.

Foto: Rudolf Macek, ČTK

V propasti Macocha v Moravském krase byl objeven dosud neznámý druh pavouka z čeledi šestiočkovitých. Dostal jméno šestiočka moravská, sdělil 3. července ČTK jeho objevitel Milan Řezáč z entomologického oddělení Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze.

Pavouk se živí opancéřovanými stínkami a svinkami, k jejichž lovu vyvinul specializovanou strategii. Na rozdíl od jiných druhů pavouků nejsou samci po styku sežráni samicí, ale během života se páří s více samičkami, uvedl Řezáč k nově objevenému druhu. Popis nového druhu bude publikován v časopise Zoological Journal of the Linnean Society, doplnil.

V mezinárodním měřítku se Řezáč dostal do povědomí před pěti lety, kdy v Izraeli objevil výjimečnou rozmnožovací strategii pavouka, kterého pojmenoval jako šestiočka sadistická. Samec svým pohlavním orgánem připomínajícím jehlu vbodává spermie přímo do tělní dutiny samičky. Podobný způsob rozmnožování byl předtím popsán jen u některých ploštic.

Reklama

Výběr článků

Načítám