Hlavní obsah

V Mexiku objevili zachovalou 93 miliónů let starou kostru mořského ještěra

Novinky,

Mexická vyprahlá poušť dokázala, že disponuje schopností výborně zachovat kompletní kostru neznámého mořského plaza, která má být stará 93 miliónů let. Tehdy bylo na daném území moře. Jedná se o malého plesiosaura, u kterého se zachovala i nebývale detailní tkáň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexiku objevili kompletní kostru nového mořského ještěra starou 93 miliónů letVideo: Reuters

 
Článek

Plesiosauři patřili k vládcům druhohorních moří, ti největší měřili kolem 15 metrů. Nově objevený druh však byl dlouhý jen 190 centimetrů a rozpětí ploutví měl 120 centimetrů. Patřil tedy k nejmenším.

Dostal jméno Mauriciosaurus fernandezi na počest Mauricia Fernándeze, starosty města San Pedro Garza García a nadšeného sběratele zkamenělin. Na tuto přišel v roce 2011 ve vápencovém dole na severovýchodě Mexika poblíž vesnice Vallecillo, další roky se studovala.

„Vnímám to jako závazek své zemi, která má jedno z největších paleontologických nalezišť na světě a jedny z nejhorších zákonů, které zkameněliny nedostatečně chrání,“ uvedl podle agentury Reuters Fernández, který fosilii věnoval vědě.

Mimořádná bohatost tkáně

Pokud se někde najde jakákoli fosilie dinosaura, většinou jde pouze o zkamenělé kosti. Otisky kůže či dokonce jemná tkáň jsou nesmírně vzácné.

Tento plesiosaurus je však výjimečný - jeho zkamenělina obsahuje otisk tkáně a kůže i z krku, ocasu a těla. Přitom měli tito ještěři kůži opravdu tenkou.

„Mauriciosaurus je první plesiosaurus na světě s tak dochovanými detaily. Rovněž se jedná o zcela nový druh,“ připomněl pro Reuters paleontolog Wolfgang Stinnesbeck z německé Univerzity Heidelberg, který tvora popsal.

Zajímavosti je, že asteroid, který pravděpodobně dinosaury před 66 milióny lety vyhubil, údajně na naši planetu dopadl u mexického poloostrova Yucatán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám