Hlavní obsah

V Mexiku objevili nejdelší systém podvodních jeskyní na světě, měří 347 kilometrů

Novinky,

Mexickým potápěčům z vědeckého projektu Gran Acuifero Maya (GAM) se podařil výjimečný objev. Identifikovali největší světový systém podvodních jeskyní jménem Sac Actun, který má na délku 347 kilometrů. Nachází se nedaleko předkolumbovského sídliště Tulum, tedy jednoho z posledních měst obývaných Mayi. A právě mayskou historii by tento nález mohl pomoci zase o něco více osvětlit.

BEZ KOMENTÁŘE: Sac Actun, nově potvrzený největší podvodní jeskynní systémVideo: GRAN ACUIFERO MAYA PROJECT: JEANNA EDGERTON, BRIAN WIEDERSPAN, KARLA ORTEGA

 
Článek

Zástupci projektu GAM, zaměřeného na studium a ochranu podzemních vod na poloostrově Yucatán v Mexiku, dle serveru britského listu The Guardian uvedli, že po několika měsících zkoumání bludiště podmořských kanálů s krápníky mohou potvrdit existenci spojených chodeb o celkové délce 347 km.

Badatelé zjistili, že dva podvodní jeskynní systémy jsou spojeny. Našla se tak zřejmě největší zatopená jeskyně na světě. Sac Actun měřící 263 km je spojená s 83kilometrovým systémem Dos Ojos. Jeskyně Sac Actun tedy Dos Ojos doslova „spolkla“. Celá struktura se skládá ze zhruba 200 jeskyní.

Sac Actun tím pádem přeskočila systém Ox Bel Ha rovněž z Mexika, který má „jen“ 270 kilometrů. Stává se druhou nejrozlehlejší jeskynní soustavou vůbec – za Mamutí jeskyní ve státě Kentucky v USA. Známá délka všech podzemních prostorů v severoamerické jeskyni je zatím 643 km.

Náboženský význam jeskyní pro Maye

Ředitel projektu a archeolog Guillermo de Anda uvedl, že tento objev by mohl pomoci porozumět rozvoji bohaté kultury regionu, kterému dominovali před španělským dobytím bájní Mayové. I památky na ně vědci v tunelech objevili.

„Umožňuje nám to si mnohem lépe představit, jak se prováděly určité rituály, kde se nacházela poutní místa a jak se formovaly velké předhispánské osady,“ řekl agentuře Reuters.

Některé podvodní jeskyně s jezírky měly pro původní obyvatele, jejichž potomci v oblasti nadále žijí, i silný náboženský význam. Nitra jeskyní prý patří bohům podsvětí.

Poloostrov Yucatán je plný monumentálních pozůstatků mayské civilizace. Robert Schmittner, který se na výzkumu též podílí, k tomu poznamenal, že příjmy z cestovního ruchu v oblasti jsou sice pozitivní, nicméně je zapotřebí také chránit podzemní vody před problémy s rostoucím množstvím odpadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám