Hlavní obsah

V knihovnách některých základních škol přibývají e-knihy

Právo, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovnu v ZŠ Curieových na Praze 1 tento týden obohatilo 300 elektronických knih (e-knih) a 70 titulů na papíře. Slavnostního předání se podle ředitelky vzdělávací instituce Terezy Martínkové zúčastnili největší školní čtenáři, kteří se na novinky nadšeně vrhli. A nejde o jedinou školu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„To je hustý,“ hlásila slečna s culíkem, která se ujala rozbalování balíčků. „To jsem četla,“ vyprávěla další. „Já mám nejradši Poseroutku,“ netajil svůj vkus její spolužák. „Super! Ale je to v angličtině,“ komentovala čtečky trochu zaraženě jiná školačka.

Na jaře i do dalších škol

E-knihy dodala společnost Amazon v rámci svých dobrovolnických aktivit. V pondělí je převzala také ZŠ Moskevská v Kladně. Na jaře budou následovat další.

Z průzkumu, který si firma nechala v té souvislosti zpracovat, vyplynuly podle mluvčí Miroslavy Jozové překvapivě pozitivní výsledky. I v době moderních technologií se v knihovnách na knížky nepráší. „Třetina rodičů přiznává, že jejich děti čtou více než ostatní. Třetina dětí si přeje knihu pod stromeček,“ zmínila výsledky sondy Jozová.

„Čtení je základ,“ poznamenal místostarosta první části Pavel Nazarský (Piráti). „Já ho miluju,“ zareagovala spontánně jedna dívenka.

Vést ty nejmenší ke čtení

„Naše děti čtou poměrně hodně, vedeme je k tomu od nejmladšího věku,“ konstatovala Martínková s tím, že čtenářská gramotnost je důležitá.

Velká část školní knihovny ve čtvrtém patře je podle ní vybavená na přání dětí. Zájem se samozřejmě liší podle věku i pohlaví. „Ale vede fantasy, komiksy. Do knihovny jsme vybírali i pohádky nebo tituly, které mají v doporučené literatuře,“ uvedla pro Právo ředitelka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám