Hlavní obsah

V kabelkách se skrývá víc baktérií než na toaletě, tvrdí vědci

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že některé dámské kabelky obsahují pestrou změť předmětů, je běžně známé. Že však mohou být i rizikovým prvkem v hygieně, je nejspíš novinka. Podle studie amerického sdružení Initial Washroom Hygiene (IWH) je situace dost dramatická - kabelky prý často obsahují více baktérií než záchody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kabelky obsahují podle vědců spoustu bakterií. Ilustrační foto

Článek

„To je teda hnus. Nemohu tomu uvěřit,“ reagovala podle americké stanice CBS Clara Fernandezová, která si nechala prozkoumat svou kabelku. Měla tam mobil, bonbóny, make-up, léky. A baktérie.

Byla na tom ale mnohem lépe než Susan Eckerová, které našli v kabelce kromě jiného volně pohozené mince a kartáček na zuby, různé drobky i čokoládu bez obalu.

Kabelky, které jejich majitelky obvykle málokdy důkladně čistí, jsou však rejdištěm bacilů především kvůli kosmetice. Úplně nejhorší jsou prý tuby s krémy na ruce, které podle IWH nesou více baktérií než WC prkénka.

Pozor na kožené kabelky

Pak následují rtěnky, maskara a dokonce i lahvičky s hygienickým přípravkem na ruce. Studie IWH varuje zejména před koženými kabelkami, které poskytují skvělé prostředí pro baktérie kvůli své houbovité textuře.

O moc lépe než dámské příruční taštičky na tom nejsou mobily. „Někteří lidé si je berou i na toaletu, což tedy není nejlepší nápad,“ řekla doktorka Sorana Segal-Maurerová z nemocnice New York Hospital-Queens.

Varovala i před ovocem v kabelkách: „Předně si asi neumyjete ruce, když po něm sáhnete. A za druhé se povaluje mezi vším tím ostatním, co máte uvnitř, a pak si ho dáte do úst, což taky není dobrý nápad,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám