Hlavní obsah

V Egyptě našli 3000 let staré rakve. Odkryli i prastarý chrám neznámé královny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egypťané v lednu ohlásili další významné archeologické objevy v nekropoli Sakkáře, která se rozkládá jižně od Káhiry. Zahrnují mimo jiné na 54 dřevěných schrán se zemřelými, z nichž mnohé pocházejí až z období tzv. Nové říše před zhruba 3000 lety. A také záhadný chrám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě našli 3000 let staré rakveVideo: Reuters

 
Článek

„Odhalen byl rovněž pohřební chrám staroegyptské královny Neit, a to poblíž pyramidy jejího manžela, krále Tetiho ze 6. dynastie, která se datuje do období okolo 4200 let do minulosti,” uvedl podle agentury Reuters známý archeolog Zahi Hawass, který vedl výkopové práce.

„Nová” královna

Teti byl prvním faraonem ze 6. dynastie (ta vládla Egyptu asi mezi roky 2323 a 2150 př. n. l., podle jiných zdrojů přibližně v letech 2305-2118 př. n. l.), a panoval tedy v období tzv. Staré říše.

Dosud přitom nebylo známo, že by král Teti měl i manželku Neit. Jméno Neit je známo jako manželka pozdějšího faraona Pepiho II. – jak to tedy je?

Příběh egyptské hrobky, kterou odkryli čeští archeologové

Historie

Podle Martiny Bardoňové z Českého egyptologického ústavu by se mělo u tohoto nového objevu jednat o dříve neznámou ženu Tetiho.

„Mnoho královen je známých pouze z jejich monumentů, a pokud se tento nenašel, tak o této královně Neit v podstatě nic moc nevíme,” vysvětlila pro Novinky.

To Novinkám posléze potvrdila i její kolegyně Veronika Dulíková z daného egyptologického ústavu, který je součástí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

„Jde skutečně o královnu Neit, dosud neznámou manželku krále Tetiho. Královny si stavěly své pyramidové komplexy v blízkosti mnohem monumentálnějších pyramidových komplexů svých manželů. Právě součástí královnina pyramidového komplexu byl tento nově objevený zádušní neboli pyramidový chrám,” dodala Dulíková.

Starověké hry a sochy

Co se týká dalších aktuálně odhalených míst a předmětů, rakve či sarkofágy s nimi zahrnují artefakty spadající i do doby Nové říše, asi před třemi tisíci lety. Jedná se o první nález z tohoto období v lokalitě Sakkára. Množství z těchto pečlivě vyřezávaných a malovaných rakví je navíc stále neporušených.

Egyptští archeologové odkryli stovky sarkofágů

Věda a školy

Nalezeny byly též různé starověké hry, sochy a masky, stejně tak i kosterní pozůstatky starých Egypťanů.

„Všechny tyto objevy přepíšou historii Sakkáry a Nové říše,“ dodal Hawass.

Velkou pyramidu prý stavělo jen pár tisíc lidí

Historie

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám