Hlavní obsah

V Česku má vzniknout nová střední škola vzdělávající přes internet

Zlín

V Březové na Uherskohradišťsku má vzniknout alternativní střední škola, která svým žákům umožní vzdělávání přes internet. Její vznik podpořilo vedení Zlínského kraje. Jak informoval tamní krajský úřad, zcela dálková forma středoškolského vzdělávání je v ČR ojedinělá. Má sloužit především žákům se speciálními vzdělávacími potřebami.

Foto: Profimedia.cz

Střední školu bude možné absolvovat formou dálkového studia.

Článek

„Rada Zlínského kraje nemá námitek proti zápisu střední školy, jejíž činnost bude vykonávat Základní škola a mateřská škola Březová. Jsem rád, že se může začít rozvíjet tato netradiční, v rámci republiky ojedinělá, ale perspektivní možnost vzdělávání pro ty, kteří jsou nějakým způsobem znevýhodněni v klasickém vzdělávacím systému,” uvedl podle webu Zlínského kraje radní Petr Gazdík.

Předmětem žádosti je zápis střední školy, obor Kombinované lyceum s nejvyšším povoleným počtem 120 žáků v dálkové formě vzdělávání.

Zájem mají stovky žáků

Dálková forma z hlediska školského zákona znamená samostatné studium spojené s konzultacemi v rozsahu 200 až 220 konzultačních hodin ve školním roce.

Zájem o školu, která by měla zahájit fungování letos v září, mají stovky dětí. Nabídne humanitní vzdělání podobné gymnaziálnímu, zaměřena bude i na technické obory.

Školu budou dle předpokladů vyhledávat sportovci, děti se zdravotním postižením, umělecky talentované, žijící v zahraničí či děti rodičů, kteří hledají alternativní způsoby výuky. Tyto děti využívají již nyní individuální výuku na zmíněné základní škole.

Žádost školy se opírá o národní Strategii digitálního vzdělávání a také o podporu sociálních partnerů, mezi nimiž jsou regionální firmy etablované v oblasti výpočetní techniky a komunikačních technologií. Ještě ji musí posoudit ministerstvo školství. Stanovisko Rady Zlínského kraje již obdrželo.

První českou střední školou, která umožnila vzdělávání pouze přes internet (což je takzvané distanční studium), byla před třemi lety škola SPEKTRUM v Mladé Boleslavi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám