Hlavní obsah

V Británii byla objevena 2000 let stará superdálnice

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská lesní správa učinila v lesích u Londýna pozoruhodný objev. Byla zde nalezena část silnice postavené bezmála před 2000 lety Římany. Odborníci ji označují za „superdálnici“. Vyvýšená komunikace překlenovala vzdálenost mezi Londiniem, tedy dnešním Londýnem, a Iscou, současným Exeterem. Informaci přinesl Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Kresba římské pevnosti v Londýně. Ilustrační foto

Článek

Dálnice byla postavena římskými dobyvateli v době, kdy se poprvé dostali na území dnešní Británie, někdy v prvním století našeho letopočtu. Podle Petera Addisona z úřadu pro anglické památky (English Heritage) jde o monumentální stavbu. Pohled na mašírující římské legionáře měl zastrašit případné vzbouřence z řad lidí žijících v oblasti.

Lesní správa silnici objevila v hustě zalesněné oblasti, a aby mohla být prozkoumána, museli dělníci porost vyklučit. Zjistilo se, že 26 metrů široká silnice je složena z několika vrstev štěrku, a fakt, že stále existuje, svědčí o zručnosti tehdejších stavitelů. Navíc je tvořena několika částmi, uprostřed, na ploše, jež je oproti ostatnímu terénu vyvýšena asi o 4,5 metru, pochodovali vojáci, a vedle, ve snížených koridorech po stranách, se převáželo zboží nebo se v nich přesunoval dobytek. Snížené části sloužily zároveň jako kanály pro odtok vody.

Impozantní stavba

„Je to pozoruhodné. O silnici se vědělo, ale když ji chtěla lesní správa najít, tvrdě narazila. Porost zde byl tak hustý, že se v něm skoro nedalo pohybovat. Ale pak zavolali mě a mně se ji podařilo najít. Je částí silnice vedoucí od Bradbury Rings do pevnosti v Dorchesteru a součástí sítě komunikací z dnešního Salisbury do Exeteru,“ uvedl Addison.

„Je prostě obrovská, nepodobá se ničemu, co jsem zatím viděl. Je tady široká silnice s velkými příkopy po obou stranách. Zvedá se velmi vysoko, což je neobvyklé. Je to jen spekulace, ale výška mohla být demonstrativní. Předpokládá se, že silnice vznikla na počátku římské okupace a nepoužívala se dlouho. Musela být pro okolní lid velmi působivá,“ vysvětlil Addison.

Předpokládá se, že nyní po svém objevení bude silnice předána archeologům, kteří ji řádně prozkoumají. Lesní správa již oznámila, že v místě nebude sázet další stromy, aby byl umožněn náležitý průzkum. V budoucnu se silnice nechá jen zarůst travou.

Reklama

Výběr článků

Načítám