Hlavní obsah

V beskydské oblasti bez světelného znečištění proběhne Jarní astronomický den

Novinky,

Beskydská oblast tmavé oblohy (BOTO), druhý mezinárodní park tmavé oblohy na světě, pořádá v sobotu 5. května Jarní astronomický den, který se koná na rozsáhlém beskydském horském hřebeni Gruň ve Starých Hamrech. Doprovodný program probíhá i v pátek a v neděli. Již šestý ročník nabídne pozorování Slunce a přednášky, v noci sledování oblohy v oblasti se stále zachovaným nočním životním prostředím bez přemíry světelného znečištění.

Foto: Jan Kondziolka, BOTO

Dřívější pozorování noční oblohy v rámci Jarního astronomického dne v Beskydech

Článek

Česko-slovenský park tmavé oblohy, založený roku 2013 jako druhý mezinárodní park tmavé oblohy na světě, se nachází v Moravskoslezských Beskydech se středem u obce Staré Hamry.

Letos se akce pro veřejnost pořádá ve spolupráci se Společností pro meziplanetární hmotu, která zde zároveň pořádá svůj odborný seminář.

„Návštěvníci budou mít možnost diskutovat s předními odborníky na tělesa naší sluneční soustavy a poslechnout si přednášky určené pro veřejnost,“ uvedl Pavel Suchan z České astronomické společnosti i Astronomického ústavu Akademie věd ČR s tím, že vše je zdarma.

Připraveno je pozorování Slunce dalekohledy, v pátek i v sobotu také pozorování noční oblohy. Na odborné semináře se musejí účastníci registrovat.

Jarní astronomický den se uskuteční v sobotu, kdy proběhne také hlavní program. Zájemci se mimo jiné dozvědí, jak se předpovídá počasí, jiná přednáška se zaměří na mezihvězdná tělesa a jejich pozorování ve sluneční soustavě.

Od 20:30 se v sobotu uskuteční pozorování noční oblohy dalekohledy, a to ve společenské místnosti hotelu Charbulák ve Starých Hamrech.

V neděli má pro registrované proběhnout exkurze na klimatologickou stanici Bílý kříž.

Problém (zbytečného) světelného znečištění

BOTO zejména upozorňuje na skutečnost, že tma začíná být v Evropě „ohroženým druhem“. Úkolem podobných parků, nacházejících se povětšinou v USA a Kanadě, je snaha informovat širokou veřejnost o problematice světelného znečištění a pomáhat s ochranou přírody.

Území bez škodlivých světelných zdrojů jsou výjimečná, jedno z nich je například v Brdech. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Na archivním snímku svítící skleníky na rajčata v polské Bogatynia

V této souvislosti je nutné připomenout, že se v Česku zbytečně prosvítí dvě miliardy korun ročně. I proto mají ministerstva řešit světelný smog, který negativně ovlivňuje život a zdraví lidí i přírodu, zhoršuje podmínky pro pozorování vesmíru, navíc je nehospodárný. Svítí se zkrátka v nevhodnou dobu a špatným směrem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám