Hlavní obsah

V Antarktidě zmizela obří kolonie tučňáků

V Antarktidě zmizela jedna z největších kolonií tučňáků císařských, v níž v posledních desetiletích vyvádělo každoročně svá mláďata až 25 tisíc ptačích párů. Podle vědců z britského úřadu pro výzkum Antarktidy (BAS) nejspíš zkázu kolonie způsobilo nečekaně brzké odlomení pobřežního ledu, na němž tučňáci hnízdili. Kvůli tomu se nejspíš utopily tisíce mláďat, která ještě neuměla plavat, napsal server BBC.

V Antarktidě zmizela obří kolonie tučňáků

Skutečnosti, že se od roku 2016 tučňáci císařští nevracejí na své oblíbené hnízdiště na Bruntově šelfovém ledovci ve Wedellově moři, si všimli analytici Peter Fretwell a Phil Trathan. Zjistili to ze satelitních snímků Antarktidy, na nichž jsou i z výšky 800 kilometrů kolonie tučňáků jasně viditelné kvůli sněhu zbarvenému ptačími exkrementy.

Tučňáci císařští si pro vyvádění mláďat vybírají místa, kde se u pobřeží vyskytuje dostatečně silný led. Ten musí vydržet od dubna, kdy ptačí páry začínají na hnízdiště mířit, až do prosince, kdy už jsou jejich mláďata schopná samostatného života. Po dlouhá desetiletí byl tímto místem Bruntův šelfový ledovec.

Globální změny klimatu

„Led, který se vytvořil v roce 2016, nebyl dostatečně silný. Bouře v říjnu a listopadu způsobily jeho dřívější praskání. Změnil se tedy dosud platný vzorec. Led, který byl dříve stabilní a spolehlivý, se nyní neudrží,“ uvedl Fretwell.

Tučňák císařský v Antarktidě

Foto: Profimedia.cz

Právě proto se podle něj ptáci v pozdějších letech na hnízdiště, kde dříve vyvádělo mláďata až deset procent celkové populace tučňáků císařských, nevrátili. Někteří z dřívějších pravidelných návštěvníků této kolonie se podle vědců nejspíš přesunuli do asi 50 kilometrů vzdáleného hnízdiště na ledovci Dawsonové-Lambtonové. Co se ale stalo s dalšími páry, odborníci netuší.

Podle expertů událost ve Wedellově moři naznačuje, jak citelně mohou populaci tučňáků ohrozit globální změny klimatu. Pokud se naplní předpovědi, které v průběhu tohoto století předpokládají obrovský úbytek pobřežního ledu v Antarktidě, může se populace tučňáků celosvětově snížit o 50 až 70 procent.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků