Hlavní obsah

Univerzity představují matematiku v počasí, farmacii i hudbě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matematika nachází uplatnění v mnoha oborech – při vývoji léků, v kybernetické bezpečnosti, v algoritmech počítačových her, hudbě i počasí. Příklady z praxe představují přednášky ze série Matematické problémy nematematiků, kterou připravuje Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy (MFF UK). Akce začíná ve středu 9. října.

Foto: FJFI ČVUT

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT.

Článek

Letos budou přednášky živě přenášené do poslucháren osmi dalších fakult sedmi univerzit po celé republice.

Série začíná 9. října přednáškou Radmily Brožkové, vedoucí oddělení numerických předpovědí počasí v Českém hydrometeorologickém ústavu (ČHMÚ), nazvanou „Oblačno, slunečno, místy matematično aneb Jak se počítá počasí“. Během semestru bude o středečních večerech následovat dalších pět přednášek.

„Na některých přednáškách seděli loni lidé na schodech mezi lavicemi. Zájem nás těší a nechceme potenciální návštěvníky odradit přeplněnými posluchárnami, tak to řešíme streamováním. Navíc díky tomu můžeme nabídnout seminář i kolegům v regionech. Do společné spolupráce se zapojili s nadšením a mnohdy velkým osobním nasazením,“ vysvětlila hlavní organizátorka série přednášek Kateřina Henclová z katedry matematiky FJFI ČVUT.

Přednášky Matematické problémy nematematiků (zimní semestr 2019/20)
9. 10. Oblačno, slunečno, místy matematično aneb Jak se počítá počasí (ČHMÚ)
Radmila Brožková o numerických předpovědích počasí
23. 10. Fulltextové vyhledávání na Seznam.cz
Vladimír Kadlec o tom, jak funguje český vyhledávač
6. 11. Jak se neutopit v moři online reklamy (DataSentics)
Jakub Štěch o strojovém učení pro marketingové účely
20. 11. Kvantový počítač: pátý jezdec apokalypsy? (Raiffeisenbank)
Kryptolog Tomáš Rosa o počítačové bezpečnosti a jejích slabinách
4. 12. Od atomů a molekul k očním kapkám (Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd ČR)
Lukasz Cwiklik o (matematickém) modelování ve farmacii
18. 12. Matematická teorie hudby
Petr Koronthály a nevšední hudební přednáška s matematickou příchutí

Kromě posluchárny na FJFI na Praze 2, kde se konají samotné přednášky, bude stream v Praze v Karlíně (MFF UK) a v Dejvicích (Fakulta informačních technologií ČVUT).

Z dalších měst se zapojí Brno (Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT), Ostrava (Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO), Olomouc (Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého), Plzeň (Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity), Liberec (Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity) a České Budějovice (Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity).

Motivovat studenty

Některé ze zapojených univerzit mají seminář zařazený v učebních plánech, tudíž si jej studenti mohou zapsat jako předmět. V minulém semestru tuto možnost využilo 222 studentů z devíti fakult ČVUT a UK.

Při plánování programu se organizátoři snaží zařadit aktuální trendy a co nejrozmanitější aplikace. Cílem je přinášet unikátní obsah, který nelze vyčíst ze žádných skript.

„Studenti nám často říkají, že je tyto přednášky motivují ke studiu jinak poměrně abstraktního oboru. Je to pro ně vítané odreagování od běžného učiva i zajímavý program na večer,“ doplnila Iveta Hnětynková z katedry numerické matematiky MFF UK.

Pražské školy postrádají učitele prvního stupně, matikáře i asistenty

Věda a školy

Matematické nástroje, například v podobě strojového učení, se dají podle Henclové úspěšně využít v mnoha oborech od medicíny po umění.

„Práce aplikovaného matematika může být různorodá a kreativní. Jeden den optimalizujete spalovací motory, další analyzujete krevní vzorky pacientů s leukémií nebo detekujete malware. Studium aplikované matematiky je tedy skvělá volba pro ty, které baví spousta různých oborů a těžko se jim rozhoduje, čemu se chtějí v budoucnu věnovat. Před pár lety jsem byla jednou z nich,“ dodala.

Matematika i chemie pro učitele SŠ

Z konceptu přednášek představujících někdy až nečekanou aplikaci matematiky v praxi vyšli také Ľubomíra Dvořáková a Jan Vybíral z KM FJFI při přípravě semináře určeného především středoškolským učitelům.

Pro ty je připraven na FJFI ve spolupráci s Pedagogickou fakultou UK celodenní seminář v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP) pod názvem Matematika pro život.

„Loňská premiéra měla velký úspěch, takže věřím, že i s tímto celodenním seminářem jsme zahájili tradici. Druhý ročník bude v pátek 17. ledna 2020,“ uvedl Vybíral.

Foto: ČVUT

Na ČVUT proběhne i seminář chemie pro učitele středních škol. Ilustrační foto

V rámci DVPP proběhne na ČVUT i jiná akce, a to ještě letos. Celodenní seminář „Chemie na ČVUT“, který proběhne v pátek 22. listopadu pod záštitou rektora Vojtěcha Petráčka, představí nové léky využitelné v boji s rakovinou, přepracování vyhořelého jaderného paliva pro opětovné využití a snížení jeho nebezpečnosti, vytváření pevnějších stavebních materiálů či likvidaci kůrovce elektrickým proudem.

Seminář je určen rovněž hlavně učitelům středních škol, ale je otevřen i pro jejich žáky a další zájemce.

Reklama

Související články

Noc vědců rozsvítí 34 měst

Česko čeká v pátek 27. září rekordní Noc vědců. Do letošního 14. ročníku se totiž hned ve 34 městech zapojí na 64 institucí, které připravily celkem 1327...

Výběr článků

Načítám