Hlavní obsah

Univerzita Palackého přijala téměř 31 tisíc přihlášek

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Celkem 30 874 přihlášek ke studiu v akademickém roce 2013/2014 eviduje u svých osmi fakult Univerzita Palackého (UP) v Olomouci. Číslo přitom ještě není konečné, na některé obory se uchazeči mohou pořád hlásit.

Článek

Největší zájem je o studium na filozofické a pedagogické fakultě. První z nich registruje 8358, druhá pak 8242 žadatelů. Na dalších místech pomyslného žebříčku jsou fakulty přírodovědecká (3993), lékařská (3130), právnická (2567), tělesné kultury (2250), zdravotnických věd (1613) a teologická (721).

„Jsem rád, že zájem uchazečů o studium na Univerzitě Palackého je stále tak vysoký. Počet přihlášek i letos překročí třicet jedna tisíc. Ve srovnání s loňskem je aktuální číslo téměř totožné. A také mě velmi těší nárůst zájmu uchazečů o studium na fakultách zdravotnických věd a tělesné kultury,“ uvedl prorektor UP pro studijní záležitosti Vít Zouhar.

Termín pro podání přihlášek byl pro většinu oborů poslední únorový den. V nabídce UP jich je však ještě několik, na něž se lze ještě hlásit. Jsou na teologické, filozofické a pedagogické fakultě.

Na teologii až do konce března

Lhůta pro podání přihlášek na většinu oborů na Cyrilometodějské teologické fakultě (CMTF) UP byla prodloužena do 31. března. Prodloužený termín se týká také oborů, které fakulta realizuje ve spolupráci s Vyšší odbornou školou Caritas v Olomouci. „Přihlášky na bakalářské obory realizované s ní je možné podávat až do 30. dubna,“ konstatovala Jana Zajacová ze studijního oddělení CMTF.

Filozofická fakulta má do 15. března stále otevřen dvouobor Obecná lingvistika a teorie komunikace v kombinaci se všemi dvouobory, které fakulta nabízí. Pedagogická fakulta pak ještě nabízí možnost podat přihlášku na učitelství němčiny.

„Naše fakulta u navazujícího magisterského studia učitelství německého jazyka pro 2. stupeň ZŠ v kombinované formě prodloužila příjem přihlášek do 20. května. Jedná se o dvouoborové studium,“ zdůraznila vedoucí studijního oddělení pedagogické fakulty Libuše Lysáková.

Pozici nejžádanějšího oboru obsadilo letos na UP všeobecné lékařství na lékařské fakultě, na který přišlo více než dva tisíce přihlášek. Svou pozici si udržel také obor právo na právnické fakultě, o který projevilo zájem téměř dva tisíce středoškoláků. Mezi atraktivní obory se už tradičně počítá i psychologie na filozofické fakultě (775 přihlášek) a pedagogika - veřejná správa na fakultě pedagogické (925).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám