Hlavní obsah

UK pořádá fotografickou soutěž Věda je krásná

Novinky, pro

Univerzita Karlova v Praze pořádá třetí ročník soutěže Věda je krásná, která chce nejširší veřejnosti zprostředkovat mnohdy netušenou krásu a estetiku, na níž přírodovědci narazí při svém seriózním bádání.

Článek

Je přitom jedno, zda se jedná o fotografie kvasinek, orlů, obzvlášť dovádivé mlhoviny, nebo precizně znázorněnou 3D interakci biomolekul či dokonce ohyb světelných vln v nanostrukturách. Letos je soutěž rozšířena na všechny studenty a zaměstnance Univerzity Karlovy v Praze. Uzávěrka pro soutěžní snímky je 20. listopadu 2011. Poté odborná porota vybere vítěze pro všechny čtyři soutěžní kategorie.

Soutěž probíhá ve dvou paralelních liniích. V odborné se soutěží ve čtyřech kategoriích a vítěze určí odborná porota, a v divácké, kde je nejúspěšnějším příspěvkem ten, jenž získá nejvíce bodů od diváků.

V porotě i Dan Bárta 

Odborná porota je složena z předních českých odborníků na vědeckou fotografii v České republice, mezi něž patří například František Weyda, ikona české mikrofotografie a zakladatel Laboratoře digitálního zobrazování při Biologickém centru AV ČR v Českých Budějovicích, nebo Jan Valenta z Matematicko-fyzikální fakulty, průkopník interferenční makrofotografie a autor Nanartu. Šestici odborníků z akademické půdy doplňuje textař, skladatel a zpěvák Dan Bárta, který se věnuje již delší dobu fotografování vážek.

Snahou organizátorů této akce je představit ty nejlepší ilustrátorské počiny, jejichž vypovídací hodnota je v dnešním digitálně snímaném světě stále nezastupitelná. Forma soutěže, kde primárně platí estetická pravidla a příspěvky zůstávají porotcům i laické veřejnosti až do vyhlášení vítězů anonymní, navíc stírá rozdíly mezi studenty, pedagogy a výzkumníky a staví je na stejnou startovní čáru.

Přírodovědecká fakulta se zavázala, že výhercům letošního ročníku Věda je krásná zaplatí zápisné do světových soutěží vědecké fotografie, jako je například Nikon Small World.

Reklama

Výběr článků

Načítám