Hlavní obsah

UHK otevře v září Přírodovědeckou fakultu, postaví jí novou budovu

Právo, ťas
Hradec Králové

Univerzita Hradec Králové učinila poslední legislativní krok nezbytný k založení Přírodovědecké fakulty. Na základě kladného stanoviska akreditační komise univerzitní akademický senát na svém zasedání 19. května 2010 jednomyslně schválil vznik této nové součásti královéhradecké vysoké školy k 1. září 2010.

Článek

Tato zpráva je důležitá především pro uchazeče o studium přírodovědných oborů převáděných na novou fakultu. Ačkoliv budou studenti v červnu konat přijímací řízení ještě na fakultu pedagogickou, stanou se po zápise v novém akademickém roce již studenty přírodovědecké fakulty.

Jejich vysokoškolský diplom s hlavičkou oborové fakulty bude přehledně a jednoznačně vypovídat o jejich kvalifikačním profilu a tím také vzroste jejich hodnota na trhu práce. Univerzita navíc usiluje o to, aby noví studenti za několik let převzali doklady o svém absolutoriu již v nové budově v univerzitním areálu Na Soutoku postavené přímo pro Přírodovědeckou fakultu.

Ministerstvo posutuje žádost o peníze z fondů EU

V těchto týdnech posuzuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy projektovou žádost univerzity o financování objektu přírodovědných oborů z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Počátkem března univerzita získala pravomocné stavební povolení a současně i ministerstvo s kladným výsledkem ukončilo posuzování žádosti z pohledu přijatelnosti. Konečný výrok lze očekávat v létě tohoto roku. V případě úspěchu univerzita zahájí stavbu na jaře 2011 a k jejímu dokončení má dojít o dva roky později.

Nejedná se však o jediný krok, jenž má posílit startovní pozici Přírodovědecké fakulty. Univerzita jen v letošním roce vynaloží osm miliónů korun v souvislosti s restrukturalizací Pedagogické fakulty, přičemž podstatná část těchto prostředků jde na personální posílení profesorského sboru a modernizaci laboratoří.

Oddělí se katedry biologie, fyziky, matematiky, chemie a informatiky

Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové vznikne oddělením kateder biologie, fyziky, matematiky, chemie a informatiky od mateřské Pedagogické fakulty. Tato pracoviště garantují obory bakalářského, magisterského a doktorského studia, jmenovitě Systematická biologie a ekologie, Fyzikálně-technická měření a výpočetní technika, Bezpečnost práce v nevýrobní sféře a Finanční a pojistná matematika. Kromě nich bude nová fakulta i nadále zabezpečovat přípravu studentů učitelství přírodovědných oborů Pedagogické fakulty. Právě schválená restrukturalizace pracovišť a oborů univerzity znamená, že od 1. září 2010 bude Přírodovědecká fakulta vzdělávat celkem sedm set studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám