Hlavní obsah

Trpasličí eliptická galaxie ve Střelci pomáhá formovat Mléčnou dráhu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová studie publikovaná v odborném žurnálu Nature Astronomy, která využívala data z vesmírné observatoře Gaia Evropské kosmické agentury (ESA), ukazuje účinky Trpasličí eliptické galaxie ve Střelci na formaci naší galaxie Mléčné dráhy. Vlivem gravitačních sil totiž daná trpasličí galaxie již vícekrát prorazila disk Mléčné dráhy.

Účinky Trpasličí eliptické galaxie ve Střelci na formaci galaxie Mléčná dráhaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

K jedné z oněch galaktických kolizí došlo zhruba ve stejnou dobu jako k formování našeho Slunce, tedy asi před 4,7 miliardami lety. Jak uvádí agentura Reuters, je tak možné, že tento dopad přispěl k vytvoření Slunce.

Trpasličí eliptická galaxie ve Střelci je trpasličí eliptická galaxie, která je jedním z nejbližších souputníků naší galaxie Mléčné dráhy. Nachází se v souhvězdí Střelce a je od nás vzdálena 65 tisíc světelných let.

Mezinárodní tým vědců zkoumal svítivost, vzdálenosti a barvy hvězd ve sféře 6500 světelných let kolem Slunce a poté porovnával informace s již dostupnými modely hvězdného vývoje, aby porozuměl účinkům srážek.

Tři období zvýšené tvorby hvězd

Data z observatoře ukázala tři období zvýšené tvorby hvězd. Vrcholy byly před 5,7 miliardami lety, před 1,9 miliardami lety a před jednou miliardou let. Tato období se taktéž shodují s dobami, kdy se předpokládá, že Trpasličí galaxie ve Střelci prorazila disk té naší.

Einstein měl pravdu. Skoro třicetileté měření zachytilo, jak hvězda tančí kolem černé díry

Věda a školy

Sonda Gaia je astrometrická observatoř ESA, která byla vynesena do vesmíru 19. prosince 2013 pomocí ruské rakety Sojuz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace Mléčné dráhy a kosmické observatoře Gaia

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám