Hlavní obsah

Tři vysoké školy změní jméno, dvě nechtějí v názvu Brno

Praha

Ministerstvo školství v pondělí vládě předloží změnu názvu tří brněnských vysokých škol na základě jejich požadavků. Ze jména Janáčkovy akademie múzických umění a Univerzity obrany by mělo zmizet Brno. Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU) pak požádala o změnu názvu na Veterinární univerzitu Brno. Vyplývá to z návrhu novely zákona, kterou v pondělí projedná vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Centrum Brna

Článek

U poslední jmenované školy je důvodem to, že farmaceutická fakulta se od 1. července přesunula z VFU na Masarykovu univerzitu.

Podnět k úpravě svého jména dala i Janáčkova akademie múzických umění (JAMU) v Brně, která se podle ministerstva po několikaleté diskusi rozhodla vypustit ze svého jména název města, kde sídlí. Podobně navrhlo ministerstvo obrany zkrátit i název vojenské státní vysoké školy a vrátit se tak k původnímu názvu Univerzita obrany.

Školy mají dostat na počítače 20 000 korun na jednoho učitele

Domácí

Úprava názvů škol v zákoně by podle ministerstva měla být co nejrychlejší. Návrh by proto Sněmovna měla podle ministerstva schvalovat již v prvním čtení. Účinnosti by pak novela měla nabýt den po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno vznikla jako Vysoká škola zvěrolékařská v Brně v prosinci 1918. Od roku 1932 nesla jméno Vysoká škola veterinární v Brně. Farmaceutická fakulta v ní začala fungovat v roce 1991, o rok později se farmacie doplnila do názvu školy. Od začátku července má tato univerzita už jen dvě fakulty, a to fakultu veterinárního lékařství a fakultu veterinární hygieny a ekologie.

JAMU byla zřízena v roce 1947. Informace, že je v Brně, se stala součástí jejího jména v roce 1990. Univerzita obrany vznikla v roce 2004 splynutím Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, Vojenské akademie v Brně a Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové. Sídlem nové školy se stalo Brno, do jejího názvu se dostalo v roce 2005

Reklama

Výběr článků

Načítám