Hlavní obsah

Třetině druhů rostlin v tropické Africe hrozí vyhynutí

Novinky,

Podle nové vědecké studie, kterou zveřejnil odborný časopis Science Advances, hrozí vyhynutí zhruba sedmi tisícům druhů afrických rostlin. Jde o 33 procent ze všech tamních tropických rostlin, upozornila agentura Reuters.

Třetině druhů afrických rostlin hrozí vyhynutíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Specialisté vyvinuli algoritmus, který vyhodnocoval rizika možného vymizení u celkem dvaceti tisíců rostlinných druhů. Operovali i s Červeným seznamem ohrožených druhů, který zahrnuje rostliny a živočichy, přičemž každé dva roky jej vydává Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN).

Češi zkoumají v Africe přenos střevních parazitů mezi lidmi a primáty. Sami se nakazili

Věda a školy

Po zhodnocení výsledků se určily čtyři nejohroženější regiony: Etiopie, západní Afrika, střední Tanzanie a jih Demokratické republiky Kongo. V těchto oblastech hrozí vyhynutí více než 40 procentům místní flory. Mezi ně patří lokální stromy, byliny, liány a keře.

Problém v deltě Nigeru či v lesích a mangrovech v Guineji

Výzkum rovněž poukázal na takzvané ekoregiony (hlavní ekosystém definovaný výraznou geografií a přijímající rovnoměrné sluneční záření a vlhkost) soustředěné v západní Africe, kde se vyskytuje velké množství ohrožených druhů.

Foto: Profimedia.cz

Mangrovy v Africe

Konkrétně jde o savanu v pásu Sahel a hlavně ve Vnitrozemské deltě Nigeru, dále o západní guinejský nížinný les a guinejské horské lesy a tamní mangrovy – společenstva keřů a stromů vyskytující se obecně v tzv. brakických vodách (v deltách řek, kde se sladká voda mísí se slanou) a na pobřežích moří a oceánů.

Sahel je název území v severní Africe na jižním okraji Sahary, kterou odděluje od afrických tropických pralesů. Zahrnuje pás travnatých pastvin, táhnoucích se napříč kontinentem podél 13. rovnoběžky od západu k východu, a to na území Mauritánie, Senegalu, Mali, Burkiny Faso, Nigeru, Čadu, Súdánu a Etiopie.
Vnitrozemská delta Nigeru nebo také Macina je oblast v Mali mezi městy Djenné a Timbuktu, která má rozlohu okolo 64 000 km² a žije v ní přes půl milionu lidí. Veletok Niger zde přijímá přítok Bani a rozlévá se v ploché krajině do šíře, vytváří tak mokřady, ramena a jezírka.

Rostlinné druhy jsou v těchto oblastech podle vědců ohrožovány odlesňováním, klimatickými změnami a nárůstem lidské populace.

Záleží na lidech

Odborníci kromě toho našli v regionu další třetinu flóry, která je zřejmě vzácná a mohla by v blízké budoucnosti též potenciálně vyhynout.

Vypalování lesů v Amazonii je výnosný ilegální obchod

Amerika

„Tyto druhy by mohly být pravděpodobně ohroženy, pokud v tropické Africe naroste počet obyvatelstva a zvýší se tím vliv lidské činnosti,“ řekl britskému listu The Guardian spoluautor studie Gilles Dauby z Francouzského národního výzkumného ústavu pro udržitelný rozvoj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám