Hlavní obsah

Transformeři se stanou jednou skutečností

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roboti, kteří se podobně jako v hollywoodské filmové sérii Transformers umí proměnit v jakékoli mechanické předměty, to není až tak úplně fantastická představa. Odborníci z Massachussetského technologického institutu už vytvářejí první prototypy, které sice mají daleko k dokonalosti a autobotům ze zmíněných filmů, ale jejich cílem je programovatelná hmota, schopná se změnit na cokoli.

Transformeři se stanou jednou skutečností, ale autoboti to nebudou

 
Článek

"Je to jednorozměrný robot, který může být natažený, aniž by byly jeho části pohyblivé, a na příkaz se složí do jiného tvaru," popisuje fungování prototypu Neil Gershenfeld, vedoucí Centra MIT pro bity a atomy.

Design robotka byl inspirován molekulami bílkovin, které umí zaujímat různé tvary, a proto jeho název vznikl kombinací slov milimetr a protein - Mili-motein. Skládá se z kovových kroužků a pásků, které mohou zaujímat různé tvary na základě vnějších příkazů. Miniaturní, speciálně vyvinuté motory pak celek udržují ve zvoleném tvaru i po odpojení proudu.

Kontrolovat chování hmoty

“Dostává nás to blíž k programovatelné hmotě, jejíž tvar a funkce mohou být libovolně definovány počítačem postupem ne nepodobným biologii. Hodně lidí dnes uchvacuje trojrozměrné tištění jakýchkoli tvarů; Gershenfeld a jeho tým přemýšlí o dalším stupni, kdy budeme schopni kontrolovat nejen tvar, ale i chování hmoty,” vysvětluje profesor Hod Lipson z Cornellovy univerzity.

Foto: MIT

Miniaturní robot se na příkaz složí do jiného tvaru.

Zatímco dnes jsou často budovány jednoúčelové robotické linky, budoucnost by mohla patřit komplexnímu robotickému systému, který by byl schopen se kdykoli dynamicky transformovat k různým činnostem. Takový systém by byl mnohem pružnější a efektivnější, soudí odborníci z MIT.

“Biologie je důkaz, že je to možné,” říká Gershenfeld, protože živé organismy jsou tvořeny stejnými elementárními stavebními kameny, které programuje genetický kód.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám