Hlavní obsah

Topení pevnými palivy ohrožuje kvalitu spermií

Právo, Veronika Pořízková

Znečištěné ovzduší hlavně spalováním tuhých paliv má neblahý vliv na kvalitu spermií i na průběh těhotenství. Vyplývá to z výsledků studie Ústavu experimentální medicíny Akademie věd a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Exhalace způsobené pevnými palivy mohou ovlivnit vývoj embrya.

Článek

Podle vědců mohou za zvýšený výskyt znečišťujících látek zejména rostoucí ceny energií, které nutí lidi topit skoro vším. „Na většině území Česka se sice daří dodržovat průměrné roční koncentrace prachových částic, ale zvyšuje se výskyt takzvaného benzopyrenu, lidského karcinogenu, který vzniká právě v důsledku spalování pevných paliv v lokálních topeništích,“ vysvětlil Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd.

Až dosud se mělo za to, že benzopyren může jen za výskyt nádorových onemocnění, nový výzkum ale odhalil překvapivé výsledky u matek a novorozenců v Praze a v Budějovicích.

Děti jsou náchylnější k nemocem

„V Českých Budějovicích jsme naměřili téměř o padesát procent vyšší koncentraci benzopyrenu než v Praze. Využitím nových technologií jsme zjistili, že i mírné rozdíly v koncentracích v zimním období mohou výrazně ovlivnit genovou výbavu novorozenců,“ řekl Šrám.

„Jde zejména o geny, které mají vliv na imunitu. V předškolním věku jsou pak tyto děti mnohem více náchylné k nemocem než děti z jiných oblastí Česka,“ dodal Šrám.

Dá se předpokládat, že podobné ovlivnění genů je i u novorozenců v Moravskoslezském kraji, kde jsou koncentrace benzopyrenu ještě několikanásobně vyšší.

Kromě negativního vlivu na narozené děti je problémem i jejich početí. U padesáti procent neplodných párů jsou na vině muži, úspěšné oplodnění jim znemožňují narušené spermie.

„Náš výzkum ukázal, že hlavním důvodem zhoršené kvality spermií jsou především takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky, které vznikají při hoření. Poškozují DNA v hlavičkách spermií, které jsou pak sice schopné oplodnit vajíčko, ale když do embrya vstoupí mužův genom, vývoj se zastaví a embryo odumře,“ vysvětlil Jiří Rubeš z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám