Hlavní obsah

Testování znalostí přes počítač už zkusila jedna škola, děti je zvládly rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravované plošné testování na základních školách už si nanečisto vyzkoušeli šesťáci z vybrané pražské základní školy. Děti si vyplňování testů na počítači podle zástupce České školní inspekce pochvalovaly a skončily o deset minut dřív, než byl předepsaný čas.

Foto: Profimedia.cz

Žákům je podle inspektorů příjemnější spíše elektronický způsob testování než běžný způsob "na papír".

Článek

Libor Vacek z České školní inspekce, která testování připravuje, také řekl, že část třídy vyplňovala testy klasicky na papíře, tyto testy dopadly hůř než ty vyplňované na počítači. První větší ověřování se bude konat za dva týdny na 102 školách, naostro se mají testy spustit v roce 2014. Už nyní ale mají množství kritiků.

Prvotní ověřování mělo prověřit aplikaci, v níž žáci testy vyplňují. Podle Vacka proto nevadilo, že test z matematiky vyplňovali šesťáci, ačkoliv plošné testování se bude provádět v 5. a 9. třídách.

„Učitelka ani žáci neměli problém s obsluhou aplikace, která jim přišla přehledná a funkční," uvedla inspekce s tím, že celá instalace i stažení testů zabralo učitelce 20 minut.

Žáci testy vyplňovali na čtrnácti spíše starších počítačích, vybavených operačním systémem Windows XP, zbytek třídy pak psal testy klasicky na papíře. „Žáci se jasně vyslovili, že je jim příjemnější elektronický způsob testování než běžný způsob "na papír", který doposud zažívali," konstatovali inspektoři.

Někteří kritici totiž testům vyčítali, že elektronické vyplňování nemusí některým dětem vyhovovat. Podle Vacka je to ale spíš naopak, skupina vyplňující testy na počítači měla méně chyb než ti, co psali test "ručně". „Hypotéza je, že na obrazovce vidí jen jednu úlohu, a tím pádem je nic nerozptyluje," dodal Vacek s tím, že je to zatím jen předběžný závěr.

Většina dětí byla hotova deset minut před limitem 

Děti měly na vyplnění testu půl hodiny, většina ale skončila po 20 minutách. Ministerstvo školství už dříve uvedlo, že testy budou zjišťovat minimální požadovanou úroveň znalostí - měl by je tedy zvládnout i čtyřkař. Výsledky poté putovaly do datového centra na vyhodnocení, školákům se pak testy zobrazily i se správnými výsledky.

Testy chce ministr školství Josef Dobeš (VV) pozvednout klesající úroveň českých škol. Roční provoz vyjde na šest miliónů korun, jen vytvoření systému na testování ale bude stát 92 miliónů korun. Na 12. a 13. prosince je naplánováno pilotní ověřování na 102 základních školách po celé republice, další generálka bude na jaře 2012 a 2013.

Testovat se budou znalosti z češtiny, matematiky a cizího jazyka a dále také takzvané klima školy, tedy to, jaká je tam atmosféra a jak se tu děti a rodiče cítí.

Podle odpůrců ale testy povedou jen k biflování požadovaných znalostí. Výzvu k bojkotu plošného testování už podepsalo téměř 1700 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám