Hlavní obsah

Těsně před smrtí prudce roste aktivita lidského mozku

Washington

Studie sedmi smrtelně nemocných pacientů ukázala na identický nárůst mozkové aktivity těsně před smrtí. Možná jde o fyziologické vysvětlení "mimotělních zážitků", o nichž mluví lidé, kteří se z prahu smrti vrátili.

Článek

Vědci z lékařské fakulty Washingtonovy univerzity v americkém státě Georgia zaznamenali mozkovou činnost lidí na prahu smrti. Jen pár okamžiků před koncem pacienti zažili náhlý nárůst činnosti mozku. U všech k tomu došlo stejnou dobu před smrtí a vlny mozkové aktivity byly podobné.

Podle Dicsovery News to vedlo lékaře ke spekulaci, že tato mozková aktivita je spojená s často zaznamenanými zážitky pacientů v bezprostředním ohrožení života, kteří mluví o tom, že "vystupují z těla". Lékaři si napřed mysleli, že elektrické impulsy zaznamenané na EEG jsou působeny jinými přístroji v místnosti.

"Pomysleli jsme si, že je to dost divné. Co to asi je? Napřed jsme si mysleli, že za to může nějaký mobilní telefon nebo jiný přístroj v místnosti. Pak jsme ale začali ty věci odstraňovat, ale záznam na EEG se neměnil. Mám dojem, že když lidé ztratí přísun krve do mozku, neurony začnou pálit všechny najednou a vzniká jakýsi dominový efekt. Tím by se ty vlny snad daly vysvětlit," říká Dr. Chabla, který studii vedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám